keresés a lovardák között


További FEI Nemzetek Díja hírek >>

FEI Nemzetek Díja 2012
La Baule, Franciaország

Elkezdődött a Nemzetek díja sorozat

A korábbi Samsung Szuperliga, majd pedig Meydan Nemzetek Díja sorozat idén új szponzort kapott, így a pénzügyi hátteret a  Saudi Equestrian Fund biztosítja nyolc állomáson keresztül.

A Nemzetek Díja a legrégebbi versenysorozat a lovassportban. Az egyes nemzeteket négyfős csapatok képviselik. A szezon végén a top liga legjobb csapata nyeri a versenyt, és a két leggyengébb pontszámú nemzet helyet cserél a következő szezonra két másik liga győztes csapatával.

Budapesten is lesz Nemzetek Díja július közepén, ahol azok a csapatok versenyeznek, akik nem jutottak a top ligába.

A Nemzetek Díja top ligája nyolcállomásos versenyén minden helyszínen legalább 200 000 eurót osztanak ki a csapatok között. Először minden nemzet első lovasa, majd a második lovasok és így tovább indulnak, és minden lovas kétszer teljesíti ugyanazt a pályát. Az első forduló indulási sorrendjét sorsolják, a második fordulóban pedig az első fordulót kizárás nélkül teljesítő csapatok a pontjaik szerint fordított sorrendben indulnak. Mindkét fordulóban kiesik a csapat eredményéből a legrosszabbul teljesítő páros pontszáma, de a második fordulóban minden lovas elindulhat.

A franciaországi La Baule-ban éles versennyel indult az idei sorozat: Belgium, Hollandia, Svédország, Németország, Svájc, Nagy-Britannia, Írország és Franciaország csapatai között dőlt el a verseny. A belga és a holland csapat is szenzációsan teljesített, így végül összevetéssel zárult az első állomás.

Nagyon jó eredményt ért el a svéd csapat, hiszen az első fordulóban szerzett 5 hibapontjuk után mind a négy lovasuk hibátlanul teljesített a második fordulóban. A Fredricson család három fővel vett részt a svéd csapatban, Jens és Peder, illetve Peder felesége, Lisen is szenzációsan teljesített. A csapat negyedik tagja, Henrik von Eckermann is elindult a második fordulóban, így a svéd csapat úgy lett harmadik, ami igen ritka a Nemzetek Díja történetében.

A tavalyi Nemzetek Díja sorozat győztese, a német csapat a negyedik helyen végzett, mivel az első fordulóban két lovasuk is 1-1 hibapontot szerzett az alapidő túllépéséért, Janne Friederike Meyer pedig egyet ütött. Ugyan a második fordulóban a német csapat is verőhiba nélkül végzett, de 6 hibaponttal a svédek mögött zártak.

A holland csapatból Albert Zoer hibázott mindkét fordulóban, Sam a hármasugrás első elemét ütötte, míg Albert Voorn lova, Tobalio az utolsó elemet. De Leon Thijssen és Marc Houtzager hibátlan lovaglásaival végül négy hibaponttal zárt a holland csapat.

A belgák forgatókönyve annyiban hasonlított erre, hogy míg a legrosszabb lovas pontszámának kiesése miatt ők is nulla hibaponttal kerültek a második fordulóba, náluk is két lovas hibázott utána. A világbajnok Philippe Le Jeune és Gregory Wathelet dupla hibátlant lovagoltak, de Dirk Demeersman és Niels Bruynseels egy, illetve két fával végeztek. Összesen tehát a belgáknak is négy hibapontjuk lett, ezért egy-egy lovasuk az összevetésben döntötte el a versenyt.

Rob Ehrens, a holland csapatkapitány az 56 éves veterán lovast, Albert Voornt küldte be az összevetésbe. Tobalio (Numero Uno) egyet ütött, és 44,16 másodperces eredményükkel várták a belgák legjobbját. Philippe Guerdat Gregory Wathelet-t választotta Euphony Cadjanine Z-tel (Canabis Z), aki szintén ütött ugyan egyet, de már az első két íven sikerült rövidebben lovagolnia, így három másodperccel gyorsabban teljesítette a pályát.

Belgium már kétszer is nyert Nemzetek Díját La Baule-ban, 1999-ben és 2008-ban. Ezzel a győzelmükkel 10 pontot szereztek a pontversenyben, ami Rómában folytatódik két hét múlva.

 

 

 

Eredmények:

 

 

       

A pálya

B pálya

Összesen

Összevetés
hibapont

Összevetés
idő

 Pénzdíj (€)

1. Philippe Le Jeune Belgium Vigo d'Arsouilles STX

0

0

4

-

-

64 000

Dirk Demeersman Bufero Vh Panishof

0

4

-

-

Niels Bruynseels Conisha van de Helle

(1)

(8)

-

-

Gregory Wathelet Euphony Cadjanine Z

0

0

4

41,71

2. Albert Zoer Hollandia Sam

(4)

4

4

-

-

40 000

Leon Thijssen Tyson

0

0

-

-

Albert Voorn Tobalio

0

(4)

4

44,16

Marc Houtzager Sterrehof's Opium

0

0

-

-

3. Jens Fredricson Svédország Lunatic

(8)

0

5

-

-

32 000

Peder Fredricson H&M Artic Aurora Borealis

0

0

-

-

Lisen Fredricson Matrix

4

0

-

-

Henrik von Eckermann Allerdings

1

(0)

-

-

Bardóczky Veronika, Lovasok.hu
Szerk. Bardóczky Eszter, Lovasok.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés