keresés a lovardák között


További Rolex FEI Díjugrató Világkupa hírek >>

További Rolex FEI Díjugrató Világkupa Döntő hírek >>

Rolex FEI Díjugrató Világkupa Döntő 2011/2012
's-Hertogenbosch, Hollandia

Szenzációs eredmény a Rolex FEI Díjugrató Világkupa Döntőn:
25 év után újra nyerni tudott az Egyesült Államok

Nem hiába szóltak arról az esélylatolgatások a Díjugrató Világkupa Döntő előtt, hogy elképzelhető, hogy a kilenc amerikai lovas közül valakinek sikerül idén megtörnie azt a 25 éves történetet, amely során az Egyesült Államok egyszer sem tudott Világkupa Döntőn nyerni. Utoljára 1987-ben Párizsban Katharine Burdsall nyert az USA színeiben The Natural nevű lován. Annak ellenére, hogy az addigi kilenc Világkupa Döntőből hét alkalommal tudtak lovast állítani a dobogó legfelső fokára, sőt még a kanadaiak is segítették további két éven keresztül az észak-amerikai kontinenst, mégsem sikerült ezt az óta megismételniük.

Az idei Világkupa Döntő egy nagyon nehéz első fordulóval kezdődött. A hármasugrás utolsó akadályként megnehezítette a lovasok dolgát, mert az első két meredek közötti szűk távolság után egy bő vágtára egy hatalmas oxert kellett még megugraniuk, mielőtt áthaladtak volna a célvonalon. Sőt még az is sokaknak gondot okozott, hogy alapidőn belül teljesítsék a pályát, annak ellenére, hogy így is módosították az alapidőt. Hasonlóan hibázott például Marco Kutscher Cornet Obolensky-vel (Clinton x Heartbreaker), Marcus Ehning Copin van de Broy-jal (Darco x Brownboy) és Philipp Weishaput Monte Bellinivel (Montender x Ramiro), ezzel a németek esélyei csökkentek az utóbbi évek töretlen sikereinek megismétlésére.

Az első, aki le tudott nullázni, Maikel van der Vleuten volt VDL Groep Verdi nyergében (Quidam de Revel x Landgraf I). Szintén hibátlan maradt a világranglista-vezető Rolf-Göran Bengtsson Casall la Sillával (Caretino x Lavall I) és a korábbi No.1. Kevin Staut Silvanával (Corland x Widor).

Az utolsó néhány lovas teljesítménye érdekes pontállást eredményezett a döntő forduló előtt. Mivel Steve Guerdat hibátlanul lovagolt Nino des Buissonnets-tel (Kannan x Narcos II), és az első napi vadászugratás győztese, Rich Fellers is hibátlan maradt Flexible-lel (Cruising x Safari), majd pedig az addig vezető Pius Schwizer egy hibapontot kapott az alapidő túllépéséért Carlinával (Carvallo x Landgraf I), így három lovas is egy hibaponttal várta a döntőt.

A második fordulóban Marcus Ehning és Copin van de Broy hibátlan pályája után a többi lovas sorra csúszott az ő teljesítményük mögé. Az addig jól teljesítő Beezie Madden Cortes C-vel a hármasugrás elejét szétrombolta, Marco Kutscher kettőt ütött Cornet Obolensky-vel, és a hétvégén szenzációsan teljesítő Rik Hemeryck és Quarco de Kerambars is ütöttek egyet. Maikel van der Vleuten, aki szintén kiegyensúlyozottan jól ment Verdivel, sajnos az utolsó oxert leütötte.

Philipp Weishaupt egy hibapontot kapott az alapidő túllépéséért, ezzel a legjobb német párosként a negyedik helyen végzett összesítésben. Rolf-Göran Bengtsson és Casall la Silla a hármasugrás közepét lehúzták, így a hatodik helyen zártak. Kevin Staut két fával rontotta addigi pozícióját, és összesítésben ötödik lett.

Steve Guerdat lova, Nino des Buissonnets hatalmasakat ugrott a döntő fordulóban, és hibátlan pályájukkal várták, hogy vajon lesz-e összevetés. Miután Rich Fellers is hibátlanul teljesített, így biztossá vált, hogy a lovasok összevetnek, már csak az volt kérdéses, hogy Pius Schwizer is versenyben marad-e. Carlina azonban leütötte a kettesugrás elején lévő meredeket, ami a dobogó harmadik fokát eredményezte a páros számára.

Az összevetésben Steve Guerdat nagyon tempós, 26,61 másodperces lovaglással kezdett. Rich Fellers és Flexible számára még ez sem okozott gondot, így a mezőny legidősebb, 16 éves lova 64 századmásodpercet vert Nino des Buissonnets idejére.

Svájc végzett végül a második és harmadik helyen. Pius Schwizer volt már megosztott helyen második 2010-ben Genfben, ahol Marcus Ehning nyert, és Ludger Beerbaummal osztoztak a dobogó második fokán. Steve Guerdat is többször volt már helyezve, a legjobb eredménye a 2007-es megosztott harmadik hely volt Las Vegasban.

Rich Fellers 2008-ban Göteborgban szintén Flexible nyergében második volt Meredith Michaels-Beerbaum mögött. Több lábsérülés és kényszerpihenő utána azonban Flexible újra bomba formában tudott versenyezni, és ezzel megtörték az amerikaiakon ülő negyed évszázados átkot.

Ezzel lezárult a Rolex FEI Világkupa 2011/12-es sorozata. Május 11-én La Baule-ban kezdődik a Nemzetek Díja nyolcállomásos versenye.

Eredmény >>

Rolex FEI Világkupa Döntő összesítés >>

Hozott pont

A pálya

B pálya

Összevetés

Összesítés

Idő

1. Rich Fellers USA Flexible

1

0

0

0

1

25,97

2. Steve Guerdat Svájc Nino Des Buissonnets

1

0

0

0

1

26,61

3. Pius Schwizer Svájc

Carlina

0

1

4

-

5

-

4. Philipp Weishaupt Németország Monte Bellini

4

5

1

-

10

-

5. Kevin Staut Franciaország

Silvana *HDC

3

0

8

-

11

-

6. Rolf-Göran Bengtsson Svédország Casall La Silla

8

0

4

-

12

-

Bardóczky Veronika, Lovasok.hu
Szerk. Bardóczky Eszter, Lovasok.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés