keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

Szamarak segítették a líbiai felkelőket
A négylábú hősök ma is köztünk vannak 

Hiába a modern technika, a  líbiai felkelők nem győzedelmeskedhettek volna Kadhafi seregei felett szamaraik nélkül. A zendülők jószágaikon egyszerűen beküldték az utánpótlást a megszállt városokba.

Míg a gépesített hadsereg Kadhafi oldalán állt, a felkelőknek ott voltak a hosszúfülű segítőik, egy olyan tényező, amit még magának Kadhafinak is számításba kellett vennie. A diktátor 2011. augusztus 20-i nyilatkozatában egyenesen a szamarakat tette felelőssé a felkelők fegyverekkel és munícióval való ellátásáért.

Ezek az intelligens és nem túl izgága jószágok nem csupán a közelmúlt líbiai történései során, hanem a történelem számos csataterén bizonyítottak már és egész hadseregek ellátását biztosították szinte lehetetlen körülmények között. Bár a szamarak rendkívül intelligens állatok, a legtöbben csak szívósságunk és nagy munkabírásuk kapcsán hallanak róluk. Pedig fantasztikus memóriájuk van, bonyolult útvonalakat is meg tudnak jegyezni, és több év távollét után is felismernek embereket és más szamarakat. Ezek a négylábúak ma is a legszegényebbek segítői szerte a világon.

Kevesen tudják, hogy a modern harcászatban is előszeretettel használják őket olyan zord vidékeken, mint Líbia, vagy Afganisztán, ahol a legfejlettebb járművek is csődöt mondanának.

London többszörösen is emléket állít a háborúban szolgált lovaknak, szamaraknak, öszvéreknek. A The Animals in War memorial emlékművet 2004-ben adták át a Lane parkban.

A National Army Museum katonalovakról szóló kiállítása (War Horse; Fact & Fiction) október 22-én nyitotta meg kapuit. A látogatók megismerhetik a háborúban résztvevő lovak mindennapjait és azokét is, akiknek az élete függött tőlük.

A közelmúltban a nagy sikerű War Horse vagy magyarul "Hadak útján" című első világháborús film irányította a közvélemény figyelmét a témára. Steven Spielberg filmje a hitről, reményről és kitartásról, 2012 februárjában volt látható a mozikban. A kiállításon mind a színpadi műből, mind a filmből láthatók részletek.

A kiállítás létrejöttében nagy szerepe volt a Brooke Alapítványnak is, melynek célja a dolgozó állatok segítése világszerte már 1930 óta.

Az első világháború után angol, amerikai és ausztrál katonalovak ezreit adták el Egyiptomba, borzalmas körülmények közé. Az alapító Dorothy Brooke dandártábornok férjével érkezett Kairóba 1930-ban. A lovak rettenetes életkörülményeit látva a The Morning Postba írt felhívásával olyannyira megmozgatta a brit közvéleményt, hogy sikerült 5000 ló megmentésére elgendő pénzt összegyűjtenie.

Tudván, hogy még rengeteg állat szorul segítségre, Dorothy 1934-ben megalapította a Brook  Állatkórházat Kairóban. Követői ma is ott vannak a legszegényebb vidékeken, hogy jobbá tegyék a munkába fogott állatok mindennapjait.

2011.09.06. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: Blogs.voanews,  The National, The Brook


KapcsoLÓdó cikkek:

Szamarak bevetésen >>

Lovak szolgálatban: hegyimentők lóháton >>

War Horse - Hadak útján >>

Szamár- és öszvérháton Santorini szigetén >>

Eljön a robot lovak kora? >>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés