keresés a lovardák között


A galopp versenyek típusai

Sík-, Gát- és Akadályversenyek


2011 folyamán steeplechase cross country pálya épült a Kincsem Parkban, így az eddigi sík és gátversenyek mellett akadályversenyeket is rendezhetnek majd a fővárosban. A hír kapcsán utánajártunk, mi a különbség a galoppversenyek egyes típusai között.

A lósportnak két ága van: a galopp és az ügető. A galoppon belül megkülönböztetünk sík- és ugróversenyeket, az ugróversenyek pedig lehetnek gát- vagy akadályversenyek.

A síkversenyeknek is több típusa van, de ezek könnyen elkülöníthetők az ugrószámoktól, hiszen itt nem nehezítik ugrások (gátak vagy akadályok) a pályát, a lovak különböző hosszúságú sík távokat futnak. A síkversenyeket hagyományosan a márciustól novemberig tartó galopp szezonban rendezik meg, angol telivérek (esetenként versenyfélvérek) futják, és a pályáik egyenletesen laposak. Itt minden a sebességről szól, a lovak versenyvágta jármódban haladnak, amely során a lónak csak legfeljebb két lába éri egyszerre a talajt, a lebegő szakasz megnyúlik; a lebegés után a talajfogás sorrendje: külső hátsó láb, belső hátsó láb, külső elülső, belső elülső láb. Síkversenyeket az angliai Newmarketben rendeztek először, de ma már Európa-, sőt világszerte elterjedtté váltak, a Távol-Kelettől egészen Amerikáig.


Síkverseny

Az ugróversenyek Írországból, pontosabban Dél-Írországból erednek, a 18. század során alakultak ki, és hazájukban még mindig rendkívül közkedveltek.
Az ugróversenyek egyik változata a gátverseny, ahol a lovak a síkversenyhez hasonlóan egy nagyjából ellipszis alakú pályán futnak, ám ezt a pályát különböző, kisebb méretű ugrások, úgynevezett gátak tarkítják.
Az akadályverseny (más néven: steeplechase) abban tér el a gátversenyektől, hogy a pálya az ellipszistől eltérő vonalvezetésű is lehet, és magasabbak az akadályok, de még mindig gyorsaság számít. A steeplechase elnevezés onnan származik, hogy eredetileg nem erre a célra elkészített pályákon, hanem kint, a szabad téren futották, toronyirányt, árkon-bokron, patakokon, folyókon keresztül.
A cross country pályán már technikás, szűk fordulók is lehetnek, és jelentős terepakadályokat (sövény, deszkakerítés, kőfal, vizesárok, szárazárok, stb.) kell átugrani a lovaknak.  Az első bejegyzett akadályversenyre 1752-ben az írországi Cork-ban került sor, amikor a lovak 4,5 angol mérföld (7242,048 m) hosszúságú cross country pályán mérték össze teljesítményüket.


Gátverseny


Akadályverseny (steeplechase)

Az ugróversenyek folyamán megtett távolságok versenyszámoktól függően különböző hosszúságúak lehetnek, de mindenképpen lényegesen nagyobb távot tesznek meg a lovak, mint a síkversenyek során.

Bardóczky Eszter, Lovasok.hu
Frissítve: 2012.01.08
Címkék: lóverseny, galopp, síkverseny, akadályverseny, gátverseny, steeplechase, cross country

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés