keresés a lovardák között


   lóverseny lóverseny lóverseny

    

Észak-Amerika legismertebb lóversenye 

A Kentucky Derby igazi klasszis az amerikai lóversenyek történetében. A minden év májusának első szombatján megrendezett derbi nem csupán számos neves politikust és közszereplőt vonzó társadalmi esemény, hanem egyben a legnagyobb múltra visszatekintő tengerentúli lóverseny is.
 
lóversenylóversenyA Kentucky Derby az Egyesült Államok legrégebb óta rendszeresen megrendezett versenye, amelyen a mai napig igazán nagy szó nyerni. A Kentucky Derby trófeája mellett a május közepei Preakness és a június elejei Belmont versenyeken való győzedelmeskedés jelenti a Hármas Korona elnyerését, amely a maximum, amit egy jó zsoké kívánhat magának és lovának. Kentuckyban a nagy hagyományokkal bíró lóversenyek egészen a 18. századig nyúlnak vissza. Az első versenyt még 1789-ben Lexingtonban tartották, de évenkénti rendszerességgel csak majdnem száz évvel később kezdtek el derbit rendezni. Ezeknek a futamoknak a neves Churchill Downson adott otthont Louisville-ben.

lóversenyAz első Kentucky Derbyt 1875. május 17-én rendezték mintegy tízezer néző előtt. A versenyre nem csak a városból özönlöttek az emberek, hanem az egész államból érkeztek érdeklődők. A 2400 méteren rendezett futamon tizenöt hároméves ló indult. A versenyt H. P. McGrath Aristides nevű lova nyerte. Ezt a brit derbi mintájára bevezetett távot később, 1896-ban megszüntették, azóta már csak 2000 méteren indítanak versenyt.


lóversenyA derbi kizárólag a hároméves lovak versenye, a kancacsikók súlylimitje 55 kiló, míg a csikóké 57 kiló. Eddig összesen háromszor nyerte meg a Kentucky Derbyt kancacsikó: Regret 1915-ben, Genuine Risk 1980-ban, Winning Colors pedig 1988-ban győzedelmeskedett. A Kentucky Derby számos alkalommal állított már fel különböző rekordokat. A Louisville-ben rendezett derbi büszkélkedhet például a legnagyobb mezőnnyel, hiszen 1974-ben, a verseny századik évfordulóján huszonhárom ló állt rajthoz. A legkevesebben, hárman, az 1892 és 1905 között rendezett versenyeken futották végig a távot. A leggyorsabban, egy perc és ötvenkilenc másodperc alatt a legendás Secretariat teljesítette a 2000 métert. Ezzel az eredménnyel ő az egyetlen győztes a derbin, aki két percen belül teljesítette az előírt hosszt.

lóversenylóversenyA Kentucky Derby azonban sokáig csak egynek számított a sok regionális lóverseny között Amerikában, egészen addig, amíg egy, a lóversenyek iránt elkötelezett ezredes, bizonyos Matt J. Winn kézbe nem vette a rendezvény körül adódó problémák és anyagi nehézségek megoldását. A férfi, aki bár minden futamot látott a Kentucky Derby kezdete óta, de nem sokat konyított magához a lóversenyhez, minden energiáját latba vetve pénzt gyűjtött a csőd szélén álló Churchill Downs megmentésére. Miután sikerrel vette az akadályokat és lendületbe hozta a Kentucky Derbyt, újabb célt tűzött ki maga elé. Winn elkezdett rendszeresen New Yorkba járni, ahol a neves versenylovak tulajdonosait arra igyekezett rábeszélni, hogy indítsák lovaikat a Louisville-ben rendezett futamokon. Kitartása eredménnyel járt, 1920-ra a Kentucky Derby Észak-Amerika legismertebb lóversenye lett, napjainkra pedig a világ egyik leghíresebb derbijévé nőtte ki magát.

Forrás:Deluxe Magazin 2006-04-07

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés