keresés a lovardák között


Lóversenyzés

Szenvedély a tribünön 
 
  
A komoly lóversenyes hagyományokkal rendelkező országokban, így Nagy-Britanniában, Ausztráliában, az Amerikai Egyesült Államokban és Írországban a politikai és a társadalmi elit krémjének szinte kötelező kilátogatnia a jelentősebb versenyekre. A magyar tribünökön, elsősorban a budapesti Kincsem Parkban, szintén gyakran bukkannak fel a hazai közéletből jól ismert arcok. A lóversenyekre látogatóknak - a lovassportokkal ellentétben - lehetőségük nyílik pénzbeli fogadás megtételére is. Természetesen a lovassportok közé tartozó díjugratás, díjlovaglás, lovastusa (military), fogathajtás, távlovaglás, lovastorna és a westernlovaglás legalább ennyire nemes szakága a lovas versenyeknek, de talán sokak számára nélkülöz egy csipetnyi plusz izgalmat, a fogadás élményét. Éppen ezt az űrt töltheti be a lóverseny az izgalmat kedvelőknek, akik a galopp-, vagy az ügetőversenyekre ellátogatva fogadást köthetnek az általuk befutónak remélt lovakra. Budapesten mindkét szakág versenyszámait az 1925-ben épített, mára felújított Kincsem Parkban tartják, amely kombinált pályával rendelkezik. A multifunkciós lóversenypályán, melynek lelátója 3500 férőhelyes, a nézők a legszínvonalasabb körülmények között engedhetik át magukat a fogadás és a lóverseny élvezetének.


Pillanatképek egy versenyről
 
De szóljunk kissé részletesebben e két ágról, a galoppról és az ügetőről. A cél mindkettőnél a lehető legnagyobb sebesség elérése, azaz a győzelem megszerzése, mindezt az adott ág szabályainak keretén belül. A galoppversenyekben a telivérek a leggyorsabb jármódban, azaz vágtában, zsokéval a hátukon küzdenek meg a győzelemért. Ezzel szemben az ügetőlovaknak hajtójukkal a mögöttük lévő kocsiban, ügetőtempóban kell megtenniük a kiírt távot, amennyiben pedig galoppba ugranak bizonyos idő után, kizárják őket a futamból.

A fogadási lehetőségek, típusok mindkét versenyfajtában azonosak hazánkban. Mivel az angolszász országokban meghonosodott bukmékeri fogadási rendszer a II. világháború után megszűnt Magyarországon, így az úgynevezett totalizatőr típusú játékra van lehetőség. Ennek lényege, hogy a közös kasszába befolyt pénz a nyerők között oszlik meg. A 200 forintos alaptétre nyert összeget, azaz osztalékot értelemszerűen csak a futam után kiszámolják és hirdetik ki. Éppen ezért, minél kevésbé várható a befutási sorrend, annál kevesebben találják el, növelve ezzel az osztalék összegét. Természetesen, ha a favoritok osztoznak az első három helyen, sok találat lesz és ezzel együtt kevesebb osztalék. A fogadással először próbálkozóknak érdemes tisztában lenniük a fogadási lehetőségek négy alaptípusával. Az egyik a Tét, amikor a győztes lovat kell eltalálni, majd a Hely, ez esetben az általunk játszott lónak az első három helyen kell végeznie.  A Befutó, amikor az első két helyezettet kell eltalálnunk helyes sorrendben, és végül a Hármasbefutó, ahol az első három helyezettet kell eltalálnunk helyes sorrendben. A fogadások a kasszáknál köthetők, és lehetőség van több lovat is játszani tétre, persze ezek közül csak egynek van lehetősége megnyerni a futamot. Ennél összetettebb fogadási nemet kell választanunk azonban, ha nagyobb nyereményre áhítozunk.  Ilyenkor megtehető például "Befutó alapon (tetszés szerint persze nagyobb összegért is) a 4-es és a 6-os". Természetesen ehhez a 4-esnek valóban elsőnek, a 6-osnak pedig másodiknak kell lennie.

Deluxe Magazin 2006-03-01
www.deluxe.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés