keresés a lovardák közöttDerbi: egy arisztokrata sportszenvedély 


E nemes sport újabb és újabb követőket nyer meg magának, ami az esemény kivételes hangulata révén nem is meglepő. Az új évezred emberének igazi többletet nyújthat a lóverseny a maga előkelőségével, természeti közelségével, versenypályáinak zöld gyepével, jó levegőjével és a pompás állatok küzdelmével. Anglia mellett Franciaországban és Németországban is nagy tradíciója van, ráadásul nem csupán komoly sportbeli, hanem egyre növekvő gazdasági és társadalmi tényező. Az egyébként nem túl nagy lóversenyes hagyományokkal rendelkező országokban egyre inkább tért nyer a lovas derbi. Svédország, Japán, Hong Kong és Ausztrália ma már a legfejlettebb technikák alkalmazásával rendez lóversenyeket.


A lóverseny az emberiség történetében az egyik legrégebbi múltra visszatekintő sportág. Már közép-ázsiai nomád törzseknél is létezett a megszelídített lovak versenyeztetése, a későbbiekben pedig már számos ország történetében bukkan fel szervezett sportágként. A professzionális lóverseny a legnagyobb hagyományokkal az Egyesült Királyságban rendelkezik, ez egészen a 12. századig vezethető vissza. A keresztes hadjáratról visszatérő lovagok ekkor hozták magukkal azokat az arab lovakat, amellyel letették a sportág alappilléreit. Az angol lovakkal keresztezve őket létrejött a telivér (Thoroughbred), melynek leszármazottai a mai napig Anglia versenylovai. Amerikában 1665-ig vezethetők vissza a lóverseny gyökerei, bár a telivérek versenyeztetése csak később, Oliver Cromwell kormányzata alatt kezdődött, a híres Kentucky Derby-t pedig 1776-ban rendezték meg először.

A közel kétszáz éves múltra visszatekintő magyar lóverseny aranykora megközelítően 1827-től egészen az első világháborúig tartott. Erre az időszakra esett a magyar lovassport nagy büszkesége, Kincsem üstökösszerű pályafutása. A világhírű versenyló elképesztő és megismételhetetlen módon ötvennégy versenyéből ötvennégyet nyert meg, így nem csoda, hogy az 1925-ben hazánkban megnyitott, Európa akkor legmodernebbnek tartott versenypályáját róla nevezték el. Sajnos az új pálya által adott lendület csak Budapest 1944-es, második világháborús bombázásáig tartott. Aki napjainkban látogat ki, újra régi, fényűző pompájában találja a Budapest szívében elhelyezkedő látványos versenypályát. 2004-től ugyanis újra rendeznek itt galoppversenyeket.

Térjünk rá egy kicsit arra, hogy mi is pontosan a lósport. A történelem folyamán az ember gyakran választott társául lovat a sportban. Ezek a sportok két nagy csoportra különültek el. Az egyik a lovassport, ide tartozik többek között a díjlovaglás, a military, a fogathajtás illetve a díjugratás. A másik a lósport: ez a galopp- és ügetőversenyekről, illetve az ezekre köthető fogadásokról híres. Lényege, hogy a versenyeredmények alapján szolgáltasson információkat a tenyésztés számára. Ezeket a versenyeket éppen ezért "kipróbálásnak" is nevezik, hiszen ezáltal tudnak a lótenyésztők és lótulajdonosok egy-egy állat értékéről a gyakorlatban is képet alkotni.

Forrás: Deluxe Magazin www.deluxe.hu 2006-02-27 

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés