keresés a lovardák között


A lovaglásról

Aki valaha is ült már lovon, átérezhette a ló és lovas közötti meghitt viszony csodálatos hangulatát. Évezredeken keresztül életünk, közlekedésünk szerves része volt a ló, csak a történelmi távlatban közelmúltnak tekinthető 80-100 évben szorult vissza mindennapos társból sporteszközzé.

Tudatosan nem luxuscikként említjük négylábú barátainkat, jóllehet nem tartozik az olcsó kikapcsolódási formák közé a lovaglás. Az utóbbi években azonban az egyre népszerűbbé váló tevékenységnek hála, a lélekszám tekintetében még mindig siralmas lóállományunk javuló tendenciát mutat.Ma már számtalan lovaglási formára van lehetőség, legyen az túralovaglás, vadászlovaglás, lóverseny, fogattúra, fogathajtás, lovasoktatás vagy éppen - gyógylovaglás. Az állattal való szoros kapcsolat ugyanis pozitív pszichés hatást fejt ki a lovasra, aki harmónikusabb nyugodtabb lelki állapotba kerül. A belső nyugalom kialakulása egyébként minden állatfajtával való szoros kapcsolat következménye.

A szakértők szerint nagyon jó hatással van a gyerekekre, akik könnyebben szocializálódnak a lovaglás hatására, illetve kommunikációs képességeik is észrevehetően javulnak. A nyugodtabb lelki állapot a koncentráció és a memória javulását eredményezi. Ez pedig közvetett úton, de határozottan javítja a mentális képességeket, tanulmányi eredményeket. Ez az oka annak, hogy a szellemi fogyatékos gyerekek terápiájához egyes helyeken a gyógylovaglás is hozzátartozik. A gyermekkorban csípőficamban szenvedők állapotán is javíthat a rendszeres lovaglás (természetesen csak orvosi javaslatra), mivel a speciális testhelyzet és mozgás a combcsontot az ízvápába kényszeríti.

Ez az ősi tevékenység persze kondícionális szemszögből sem utolsó. Fantasztikusan megdolgoztatja a belső combizomzatot, a combközelítöket. Ezenfelül hihetetlenül jó tartásjavító gyakorlat is, mert lóháton csak egyenes háttal, büszke tartással lehet ülni. Görbe háttal, rossz tartással ugyanis nem tudja magát megtartani az ember a nyeregben. A szabad levegő, a napfény jótékony hatása, és a természet közelsége pedig pótolhatatlan mindenki számára. A lovaglási lehetőségek igénybevételéhez az utazási irodák számos programot kínálnak. A Magyarországon működő lovasiskolákról, lovasfarmokról a Tourinform irodáiban szerezhetünk be bővebb információt, illetve a témával foglalkozó honlapokból válogathatunk kedvünk szerint.
Van még kérdés? Lóra magyar!

Forrás: Hölgyfórum.hu 2007-12-19

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés