A Fehér ló

Emlékez(z)ünk egy különleges „Fehér lóra”, melynek legendáját a Képes Krónika és Anonymus lúdtollának betűsor folyama mellett az ezeréves szájhagyomány is őrzi, s színesíti.

Történhetett úgy 1120 évvel ezelőtt, Kr.u. 894 táján, hogy a keletről szorongatott magyar törzsek a Kárpátok bércein áthatolva, a Felső-Tisza mentén megpihenve, a helybéli szlávokkal „elegyedve”, bő vizet és jó füvű legelőket leltek maguk és vándorállataik részére. „Fürkész-fülesek” hírére, a még dúsabb lehetőségek reményében, Kürd vezér fiát, Kusidot a pannóniai földek kikémlelésére nyugatra, az akkori morva fejedelemség területére küldték. A kedvező hírekkel érkező „vitézt” – most már követként – a magyarok ajándékával, egy dúsan felszerszámozott Fehér lóval  visszaküldték Szvatopluk morva fejedelemhez. Szvatopluk az ajándékot örömmel elfogadta és cserébe pannóniai földet, füvet és vizet ajándékozott Kusidnak. Ezt a gesztust a magyarok jelképes cserének értékelték és „tulajdonukba” foglalták az „Aranykertet”, Pannóniát. Lovat adtak a Honért!

És! Mellesleg, „első” lovunk patanyomán az „ősebb-honosok” helyi tapasztalatát is hasznosítva rájöttünk, hogy letelepedve, a zimankósabb telekre is tartalékolni kell takarmányt az állatoknak. Magyarítottuk a pázsit, a széna, a kazal, a petrence, a kasza, a gereblye, a villa, a jászol, az abrak szavakat. Államot alapítottunk és a „vitézlő” portyák mellett – majd, helyett – földet műveltünk és állatokat tenyésztettünk. Ló-mítosz közegében „lovas-nemzetté” váltunk.

E mítoszhoz hozzájárult az örök időkre világelső, 54 versenyben veretlen Kincsem. Kisbér, az epsomi derby büszke nyerője. Imperiál, az utóbbi évtizedek „aranyszőrű csodája”. Telivértenyésztésünk rangsorolt értékei. Napjaink világverő lovai közül is kiemelendők a háromszoros európai- és kétszeres világbajnoki aranyérmes fogatlovak: a szilvásváradi lipicai 631 Conversano XX-11 (Konvi), és a 73 Favory XX-12 (Hetvenhármas), valamint a Mezőhegyesen tenyésztett ügető, Újságíró.

Az 1120 éves Fehérló legenda óta sokszorosan meghaladja az 1120-at a világszerte elismert magyar lovak száma. Becsülendő nemzeti értékünk a ló!

*Kiegészítés 2014-ben: És! A VB-aranyosok sorában négyszeresen kitűnő, erdélyi havasok szülöttje, a „fehéren” szürke Mítosz.

2014.06.03 Váczi Ernő

Hozzászólások