Egri Zoltán (1942-2013)

Nekrológ Váczi Ernő tollából

Élt 71 évet. Élt, hitt, küzdött, alkotott. Sikerrel haladt a választott úton. Élő emlékét őrizzük. Némely útelágazásnál lépést váltott, de töretlen hittel, felszegett fejjel lendült tovább, a magyar lótenyésztés, lovassport és lóversenyzés büszke küldetéstudatával. Kódolt tehetségével, pallérozott tudásával, hajlíthatatlan akaratával, igazolt eredményeivel gyűjtött rajongó barátokat, együtt-haladó, tisztelő követőket, de a tempóvesztők között akadtak sértett kritikusai is.

Fotó: Schöffer Jenő

Átgondolt tudással tenyésztett félvért, telivért, lipicait. Vakmerő kacérsággal szállt nyeregbe, ült bakra, és valamennyi szakágban mérkőzött a legjobbakkal, a lótenyésztés ivadékvizsgálatának jövőt-formáló reményével. Száguldott autókkal, vezetett repülőgépet, igaza igazán bátran ütközött idegenekkel is. Baráti társaságban sziporkázó humorral bűvölt meghitt hangulatot.

Ő volt Egri Zoltán.

Huszonéves első személyes találkozásunk sajátos volt. Keszthely. Sírkert. A 26 éves kitűnő kerteskői munkatársamat – neki keszthelyi diákbarátját – búcsúztattuk. Hívásomra hátrahagyta a szeretett síkvidéki Orosházáját, és a Bakony tetején, Kerteskőn foglalt ménesvezetői széket. S Bábolna új mechanizmusa tüzében kialakult egy hegyet belakó, technológiát korszerűsítő telivértenyésztői sikerkarrier, Derby-nyerőkkel és a Hármas Korona győztes Bilbaóval igazolva.

Ő volt Egri Zoltán.

Majd penzumváltással és családújítással a végső nagy mákony, a Bükk hegység Szilvásvárada, és a lipicai ló következett. Hitelesítő igazolásként szolgáljon az OMÉK-nagydíj, a világbajnoki aranyérmek sora a patanyomokban, és az össznépi történelmi siker, az 1984. évi fogathajtó világbajnokság megszervezése – amely mérföldkő, s cövek az új évezred magyar lótenyésztésének jövőalkotásához is.

Ő volt és marad Egri Zoltán.

Kortársunk, munkatársunk, barátunk volt és marad, aki tartalmas életet élt, akinek életműve példaértéket hordoz, s akinek élő emlékét őrizni kötelességünk, mert csak az hal meg, akit elfelejtenek.

2014.06.03. Váczi Ernő
Fotó: canva.com
Frissítve: 2022.08.05.


KapcsoLÓdó cikkek:

Elhunyt Egri Zoltán >>

Hozzászólások