Lovas határrendészek is járőröznek Szabolcsban

A csempészést akarják megakadályozni

 

A nehéz terepen ezentúl lovakkal is járőrözhetnek a határrendészek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A térségi rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a beregsurányi határrendészeti kirendeltség négy szolgálati lovat kapott Budapestről.

A lovas járőrök elsősorban a magyar-ukrán határon a zöldhatárt ellenőrzik, főként a csempészést akarják megakadályozni. Az ukrán csempészek ugyanis a nehezen megközelíthető és ellenőrizhető helyekre hozzák be a dohányárut a zöldhatáron át. A magyar oldalon segítőik is vannak, akik nemcsak a területek kijelölésében, hanem annak biztosításában, majd a csempészcigaretta továbbszállításában, értékesítésében is közreműködnek.

A lovas határrendészek a nehéz terepeket, határrészeket is ellenőrizni tudják.

Korszerű eszközök is segítik a bűnüldözést, a szabolcsi határszakaszokon teljesen kiépült az éjjellátó stabil hőkamerarendszer, mobil készülékeket is kaptak a járőrök. Kishajóval, motorcsónakkal ellenőrizni tudják a Tisza határszakaszát is, ahol szintén próbálkoznak illegális áruszállítással a csempészek. A rendőrség helikoptere a légi ellenőrzésben segít, míg a záhonyi határállomáson a kamionokat, vasúti kocsikat röntgenkészülékkel tudják átvilágítani.

A megyei rendőr-főkapitányság adatai szerint tavaly 191 cigarettacsempész bukott le Szabolcsban, több mint egymillió doboz cigarettát koboztak el tőlük, ennek a jövedelmi törvény alapján számított értéke csaknem 804 millió forint volt.

 

2013.06.07.
Forrás: MTI
Frissítve: 2023.03.13.
Fotó: Canva

Hozzászólások