Kancák és mének felkészítése a fedeztetésre táplálkozástani szempontból

Mivel a lovak a legjobb körülmények között sem a legtermékenyebb állatok, ezért a jó egészségi állapot nélkülözhetetlen a maximális reproduktivitáshoz.  A vemhesítésre történő felkészülés alapvető feltétele a megfelelő általános egészség – mind a kondíció, mind szaporodásbiológiai szempontokból, valamint a vakcinázás és a féreghajtás.

Fontos, hogy a kanca és a mén is a megfelelő kondícióban legyen, ne legyenek sem túlsúlyosak, sem alultápláltak. A kancák esetében szükséges az is, hogy legyen megfelelő tartalékuk a laktációs (szoptatás) időszakra, hiszen a vemhesség alatt nehéz a kanca súlygyarapodását elérni, főleg annak utolsó harmadában, amikor jelentősen megnő az energiaszükséglete – illetve szinte lehetetlen, amíg a csikó szopik és elválasztásra nem kerül.

Ugyanakkor, ha a kanca túlsúlyos, akkor is segíteni kell a megfelelő kondíció, a megfelelő testsúly elérésében és az izomzat felépítésében – természetesen fokozatos terheléssel. A túlsúlyos kanca esetében lehet csökkenteni a szemestakarmány mennyiségét, de soha nem szabad a szálas takarmány bevitelét korlátozni!

Ha a kanca általános egészsége nem volt a legjobb az elmúlt időszakban, célszerű egy általános vérkép készítése, fogainak ellenőrzése, probiotikum etetése az emésztés támogatására, és figyelj arra, hogy a szükséges vitaminokat a megfelelő mennyiségben megkapja. Általános koncentrált vitaminkészítmények a takarmány mellett megfelelően adagolva kiválóan alkalmasak erre a célra (például: Equimins Tip-Top, Advance por és pellet, E-vitamin szelén és lizin por vagy oldat, Szuper vitamin E por, Probiotikum).

A mének esetében is ugyanolyan fontos a jó kondíció és a megfelelő takarmányozásbeli támogatás, hogy csúcskondícióban legyenek az optimális spermatermeléshez (és a megtermékenyítéshez). A mének esetében is fontos a fedeztetést megelőző időszakban is a megfelelő mennyiségű vitaminpótlás, az E vitamin és szelénigényük különösen jelentős (3-5 mg/nap szelén és 800 IU (540 mg)/nap E-vitamin szükséges egy 500 kg fedezőmén számára).

A sperma minőségében meghatározó szerepe van az Omega-3 (DHA) és (DPA), valamint az Omega-6 zsírsavak megfelelő arányának. A túl sok Omega-6 zsírsav negatív hatással van a mén termékenyítőképességére. A megfelelő DHA/DPA és Omega-6 zsírsav arányt elérheted, ha a növényi olajokat halolajjal váltod fel, mivel minél magasabb a DHA mennyisége, annál nagyobb a DHA/DPA aránya, ami javítja a sperma minőségét. A lenolaj is gazdag Omaga-3 zsírsavban, ezt továbbra is etetheted az általános immunrendszer, az ízületek támogatására, de egészítsd ki halolajjal is (pld. Equimins csukamájolaj).

A béta-karotin is fontos szerepet kap a szaporodásbiológiai folyamatokban. A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, jelentős az antioxidáns képessége, immunrendszer erősítő hatása, és az embriófejlődésben betöltött szerepe.

A béta-karotin előnye, hogy azt a szervezet alakítja át a szükséges mennyiségben A-vitaminná a májban, tehát a túladagolás veszélyétől nem kell tartani, és a felesleges mennyiség a vizelettel kiürül. Lovak esetében 1 mg béta-karotin 333 IU (0,1 mg) A-vitaminná alakul (Fonnesbeck és Symons, 1967).

A béta-karotin hiányában romlik a kancák fogamzási aránya, megnő a vetélés esélye, gyengül a mének spermájának minősége. A vemhesség utolsó harmadában a béta-karotin hiánya a kolosztrum minőségének romlását eredményezi, ami károsan hat az újszülött csikó ellenállóképességére is. A kolosztrum megnövelt béta-karotin tartalma kedvezően növeli az újszülött csikó immunképességét, ezzel csökkentve a csikókori hasmenéses megbetegedések számát.

Egy általános egészségű, normál munkában lévő 500 kilogrammos kanca A-vitamin szükséglete napi 15.000 IU, tehát a béta-karotin szükséglete napi kb. 45 mg. Egy vemhes illetve szoptató kanca esetében ez 30.000 IU A-vitamin, amely kb. 90 mg / nap béta-karotin és egy 600 kilogrammos tenyészmén esetében 27.000 IU A-vitamin, tehát kb. napi 80 mg béta-karotin (NRC, 1989). (Egy kilogramm sárgarépa béta-karotin tartalma 0,82 mg.)

Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálsz, amely segít lovad egészségének és csúcskondíciójának elérésében, illetve megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad számára egyénre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

2013.02.08.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins
Frissítve: 2022.01.31.
Kép forrása: Canva.com

Hozzászólások