Ló bántalmazási botrányba keveredett Mark Todd

Sir Mark Todd olimpiai bajnok lovastusázóról a napokban látott napvilágot egy videó, melyen a férfi egy cross-country edzés közben ellenszegülő ló farára faággal, nagy erejű ütéseket mér. A jelenet egy 2020-as edzőtábor során történt, a képsorokon látható lovas, Chloe T., először a Tiktok, majd pedig az Instagram közösségi oldalakon szólalt meg.

A videó kezdetén látható egy szürke ló ellenszegülése vízbe vezető ugrás előtt, lovasa próbálja mozgásra bírni. Ezek után megjelenik egy férfi – állítólag Sir Mark Todd –, aki tíz ütést mér a ló hátsó lábaira és farára egy kezében lévő hatalmas faággal. Eközben az állat oldalra próbál kitérni, majd végül beugrik a vízbe és elüget. A lassan kétmillió megtekintésnél járó videóra érkezett kommentek a viselkedést többek között elfogadhatatlannak és lovas emberhez méltatlannak titulálják.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

👿 (@chloet.eventing) által megosztott bejegyzés

Chloe T. Instagramon így nyilatkozott:

Mióta a (…) videót Tiktokra posztoltam, rengeteg negativitást, sértést és utálatot kaptam. Ez a közösségi médiában való aktivitással jár együtt. (…) az átláthatóság érdekében szeretném közölni, hogy a videó egy 2020-as edzőtáborban készült.
Az, hogy jól, vagy rosszul reagáltam-e a szituációra a közösségi médiában, nem releváns a tény szempontjából, hogy egy élvonalbeli sportoló többszörösen megütötte lovamat egy faággal. Személy szerint nem vagyok elégedett a lovammal való bánásmóddal, de ekkor 21 éves voltam, és nem volt bennem elég bátorság az aggodalmam kifejezésére. Ha te épp ennyi idős vagy most, és magabiztosan felszólalnál egy híres, fenntartások nélküli élsportolóval szemben, miközben egyedül vagy, dicsérlek, mert bátrabb vagy nálam.
(…) a videó kontextusa, vagy az azóta letelt idő nem releváns abban, ami a képsorokon látható.

Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki, így reagált Facebookon az Equiwarehouse:
Minden megbánás nélkül, nem értékesítünk több Mark Todd ruházatot, lovas felszerelést vagy tápot. Mark Todd Eventing, szégyenkeznie kéne, gonosz „hivatásos” és gyalázatos ember.

Természetesen hivatalos figyelmet is kapott a videó, a British Horseracing Authority vizsgálatot indított a lovassal kapcsolatban. Nyilatkozatuk szerint ez a magaviselet messze esik attól, amit ők képesített hivatalos személyektől elvárnak, és megalapozottnak titulálták a lovas közösségben kelt felháborodást. A Land Rover 2017 óta Sir Todd szponzora, szintén vizsgálatot indított, szóvivőjük szerint a cég értékrendjével és arculatával szembe megy, és csalódást keltő a videón látható viselkedés.

Sir Mark Todd, aki kétszeres olimpiai bajnok lovastusázó, valamint a FEI által a 20. század lovasemberének lett választva, minden érintettől bocsánatot kért az eset miatt.

Az egyik legfontosabb dolog, amit tanítok a közös tisztelet elérése ló és lovas között, valamint, hogy a türelem és kíméletesség az eredményekhez vezető legjobb út. Hiszem, hogy ez, és az állatokkal való empátiám segítettek hozzá a sikeres, hosszú lovastusa karrieremhez. Csalódott vagyok magamban magamban, hogy ezen esetben nem tartottam be az elveket.

Frissítés 02. 18.: Mark Toddot határozatlan időre (a BHA vizsgálatának további fejleményeiig) nemzetközi szinten eltiltották a versenyzéstől.

2022.02.14.
Merényi Kincső
Kiemelt kép: Canva

Hozzászólások