Betiltották az ostorhasználatot a lóversenyen!

A versenyszervező Kincsem Nemzeti Kft. javaslatára a Lóversenyzést Felügyelő Bizottság kísérleti jelleggel engedélyezte az ostorhasználat teljes betiltását Magyarországon a galopp és az ügető szakágban egyaránt.

Ezzel a döntéssel teljesült az október elsejével felálló új menedzsment egyik legfőbb célkitűzése a sportág alapját jelentő versenylovak mentális és fizikális egészségének a megőrzése, egy olyan – nyugodtan mondhatjuk – „barbár”, szakmailag indokolatlan és a mai kor állatvédelmi elvárásaival teljességgel ellentétes támogató eszköz, mint az ostor megvonásával.

A Te véleményed is fontos nekünk:
tovább a kérdőívhez

A hazai versenyszervező ezzel a lépéssel az élére állt a kontinensen az egyre jobban felerősödő ostorellenes mozgalomnak. E lépéssel utat mutat a nálunk lényegesen nagyobb lóverseny-kultúrával rendelkező országoknak, ahol évek óta az egyre komolyabb szigorítások ellenére sem képesek minden fél számára megnyugtatóan kezelni a problémát.

A forradalmi változtatással megvalósul a minden más sportágban is elvárható esélyegyenlőség, hiszen korábban ádáz vitákra adott okot, amikor valaki szabálytalan ostorhasználattal megnyert egy futamot, egy olyan előtt, aki a szabályokat betartva versenyzett.

Pécsi István szakkommentátor, a Kincsem Nemzeti Kft. frissen kinevezett ügyvezető igazgatójának a véleménye a témáról: „Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy az ostorhasználat betiltása mérföldkő a magyar lóversenyzés életében. Elindultunk azon úton, amelynek végcélja a világszínvonalú galopp és ügetősport megteremtése hazánkban. Mostantól olyan emberek tömegeit állíthatjuk az ügy mellé, akik korábban éppen az idejétmúlt és értelmetlen ostorhasználat miatt fordultak el a sportágtól. A lovak, különösen az angol telivérek hamarosan sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, ami jótékony hatással lesz a teljesítményükre. A futamok ugyanolyan izgalmakat hoznak, mint eddig, csak más látványt nyújtanak a helyi és a televízió nézőknek egyaránt. Ha a kísérlet beválik, 2015-ben már a teljes szezon „ostormentes” lesz – mondja az igazgató.

A galoppon november 1-től, míg az ügetőn november 8-tól kezdődik a kísérleti időszak.

 

2014.10.30. Krebs András, Kincsem Nemzeti Kft.
Frissítve: 2023.03.31.
Fotók: Canva

Hozzászólások