Legjobb tippek vedlés idejére

Itt a tavasz, szőr van a levegőben!

A nappalok hosszabbodásával, és az idő melegedésével beindult a verseny, hogy kin van több szőr: a lovon, vagy rajtunk. Megkönnyebbülünk, hogy vége a hideg, sötét, sáros napoknak. Az örömünkbe, némi üröm is vegyülhet. Bár a lovaink visszakapják a gyönyörű, ragyogó nyári szőrüket, megérkeznek a vérszívó rovarok is. Ez utóbbiak olykor elég rendesen megkeserítik a lovak, és a lovasok életét is.

Gyakran talál be a kérdés: Mit ajánlok vedlés idejére? Nos türelmet, és humorérzéket. Viccet félretéve, a rendszeres ápoláson túl, van néhány praktika, amivel támogathatjuk a lovaink szervezetét, hogy minél hamarabb magukra öltsék csillogó ruhájukat, lehetőleg kondícióvesztés nélkül. Mivel a szőrszál nagyrészt fehérjéből (keratin) épül fel, ennek előállítása erősen igénybe veszi a ló szervezetét.

Milyen természetes kiegészítőkkel támogathatod a megterhelt anyagcserét?

Lenmagolaj: A csillogó szőrt biztosító. Omega-3, és omega-6 tartalma jótékony hatással van a szövetekre, segíti az emésztést, kiváló energiaforrás. Fokozatos szoktatással 50-100 ml adható naponta egy átlagos tömegű (~ 500kg) lónak. 

Máriatövismag: Szinte mindenki ismeri a máj védelmezőjét. Fő hatóanyaga a szilimarin a terméshéjban halmozódik fel (nem az olajban!). Ennél fogva, a máriatövismag pellet igen nagy hatékonysággal alkalmazható, plusz rostforrást is biztosít.

Háromszínű árvácska: Gondoltad volna, hogy micsoda kincs ez a szinte mindenhol fellelhető kedves, kis virág? Kiemelkedő rutin és quercetin tartalma miatt gyógyító hatással bír a nyári ekcémában szenvedő lovaknál. Gyógyászati célra nemesített változatait használjuk. Ezek, az értékes hatóanyag több mint húszszorosát tartalmazzák, a vadon termő változattal szemben. Fontos, hogy még a tünetek megjelenése kezdetén kezdjük el alkalmazását!

Sörélesztő: Egyszerű, de nagyszerű! Értékes B-vitaminokat, ásványi anyagokat, és nyomelemeket tartalmaz, amelyek támogatják az emésztést, és a lovad elsődleges védelmi vonalát, a bőrt.

Szerző: Kozma Gabriella
Pacitea.hu
Képek: canva
(csak illusztráció)

Hozzászólások