Őszi telepítés – így gondoskodhatsz a legelődről

Az idei évben rendkívül szárazságot tapasztalhattunk, az aszály a lovainknak otthont adó legelőket sem kímélte. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, miként segíthetjük elő a legelő regenerálódását és növelhetjük a jövő évi termékenységét.

A legelő felülvetése

Ahhoz, hogy a következő tavasszal megfelelő terméshozamot takaríthassunk be, ajánlott a kitaposott legelőn fűtelepítést végezni. A tél beálltára – amikor is a fű növekedése lelassul – az a kedvező sűrűség, ha az egész gyepterületet fű borítja.
A fű vetési időszaka augusztus közepétől szeptember végéig terjed. A telepítést megelőzően ellenőrizni kell a talaj tápanyag szintjét, szükség esetén pedig trágyázni azt. A trágyázással növelhető a tápanyagtartalom, javítható a vízgazdálkodás és elősegíthető a tápanyagok megtartása.  A trágyázáshoz érett híg, szerves vagy műtrágya használható.
A gyommentes telepítés érdekében elengedhetetlen, hogy annak megkezdése előtt tarlókezelést hajtsunk végre. A telepített füveknek nagyon jó a gyomelnyomó képessége, így az utógondozás során már nem igénylik a tarlókezelést.
A fű vetéséhez – mivel apró a magja – aprómorzsás magágyat kell készíteni. A szántás nem feltétlenül fontos, laza talajon elég lehet csak tárcsázni a telepítendő területet. Ezzel a szemben a kötöttebb szerkezetű földek igénylik a szántást és elmunkálást. A vetést követően minden talajtípust gyűrűshengerrel kell zárnunk.

A telepített gyep gondozása

A fiatal gyepvetés ápolásával megelőzzük a gyepnövények kelését, a kikelt növények elbokrosodását, ellenálóbbá tesszük őket a gyomnövényekkel szemben. A telepítés évében és az azt követő esztendőben kíméljük a legelőt, ne legeltessünk rajta! Az első termést célszerű kaszálással betakarítani.

Gyógynövények telepítése a legelőre

Hazánk éghajlati és talajviszonyai kiválóan alkalmasak a gyógynövények termesztésére. Elsősorban azt kell megvizsgálnunk, legelőnk talaja milyen gyógynövényeknek kedvez. Ezután következik a megfelelő vetőmag kiválasztása, célszerű az elvetés előtt próbacsíráztatást tartani, hogy kiszűrjük az elöregedett – vetésre alkalmatlan – magokat. A magvak elvetésénél ügyelni kell a megfelelő távolságra. A legtöbb gyógynövényt palántázással, dugványozással, vagy tőosztás útján szaporítjuk.

Az egyéves növények magvait általában a tavaszi hónapokban – március, áprilisbanvetjük el. Ez alól kivételt képeznek a fagyra rendkívül érzékeny növényfajták, melyeket csak május elején vetünk.
Népszerű egyéves gyógynövények: benedekfű, feketemustár, körömvirág, majoránna és az ánizs. 

A kétéves gyógynövények csak a második évben hoznak termést. Éppúgy , mint az évelő növények június, júliusban vethetők. A fagyra nem érzékeny fajtáknál, nincs szükség különösebb védelemre a tél beálltával sem.
Kedvelt kétéves növények: édeskömény, orvosi angyalgyökér. Az évelők pedig: citromfű, édes gyökér, bojtorjánfű.

Tanácsok a legeltetéshez

A legelő állat és a gyepterület között szoros kölcsönhatás áll fent. Mivel az állatok életük nagy részét a legelőn töltik, ezért fontos a megfelelő szervezés az érintett terület használatában. A legeltetési veszteség mérséklésének érdekében kerülni kell a túllegeltetést, tiprást, a növényállomány elöregedését.

A legeltetési szezon kezdete változó, függ az időjárási körülmények és a talajtípusának növényzetre gyakorolt hatásától. A legeltetés megkezdésekor fontos, hogy a fű magassága elérje a 20-25 cm -t.

Forrás: agronaplo.hu, agraragazat.hu, zoldszeresz.hu
Kép: canva.com
Tanner Eszter
2022.09.11.

Hozzászólások