Fülöp herceg: 93 évesen a bakon

Fülöp herceg gyakorlott fogathajtó, aki 93 éves kora ellenére sem engedi ki kezéből a gyeplőt: néhány napja négyesfogata bakján élvezte a tavaszi napsütést Windsor városközpontjában.

Edinburgh hercege 1971-ben nyergelt ált a lovaspólóról a fogathajtásra. Pónik hajtásával kezdte, majd áttért a Cleveland Bay fajtájú lovakra. 1973-ban kezdett versenyezni és a mai napig részt vesz regionális fogathajtó versenyeken, számos győzelmet is elkönyvelhetett már. Nem csak elhivatott versenyző, de hozzájárult a fogathajtó sport fejlődéséhez is: egy a fogathajtás szabályairól szóló könyv elkészítésében is közreműködött.

Könyvében Fülöp herceg így ír fogathajtásról: “Öregszem, a reakcióidőm egyre hosszabb, a memóriám is megbízhatatlan, de még mindig öröm, ha egy négyesfogatot hajthatok az angol tájakon. Nem is szándékozom felhagyni vele, amíg van négy megbízható lovam és néhány elkötelezett segítőm és amíg meg tudok birkózni azokkal a feladatokkal, melyeket a hajtás támaszt.”

Bár Fülöp herceg egészsége már nem a régi, hozzá közelállók szerint a 93 éves herceg továbbra is energikus és hallani sem akar olyasmiről, hogy lassítania szeretne. Reméljük, még sokáig hódolhat szenvedélyének, a fogathajtásnak.

2015.04.08. Horváth Annamari, Lovasok.hu
Forrás: DailyMail
Frissítve: 2023.03.11.
Fotó: Canva

Hozzászólások