Volt, nincs: kamera a kobakon

A Brit Lovastusa Szakág a lovasok biztonsága érdekében betiltotta a fejkamerák használatát.

Miután felmerült, hogy a sisakjára szerelt kamera is közrejátszhatott abban, hogy az ismert Forma 1-es pilóta, Michael Schumacher síbalesete során rendkívül súlyos fejsérülést szenvedett, a Brit Lovastusa szakág felfüggesztette azok használatát a Szakág rendezvényein.

A Brit Lovastusa Szakág már meg is bízta a Transport Research Laboratory-t, hogy végezzen egy átfogó vizsgálatot arról, hogy mennyire biztonságos a fejkamerák használata. A tanulmány eredményének fényében fogják felülvizsgálni a jelenlegi döntést.

Az angol Horse&Hound magazin által megkérdezett szakértők is kifejezték aggodalmukat, hogy bizonyos kamerák komoly fejsérülés veszélyének tehetik ki a lovasokat.

A fejkamerák egyre népszerűbbek a lovasok körében, és rendkívül népszerűségnek örvendenek a brit militarylovasok között, így a szakág már 2013 óta szabályozza ezen eszközök használatát.

A lovasok célja természetesen nem kizárólag az élmény megörökítése, hanem jóval több annál. A felvételek segítségével vissza tudják nézni, hogy a pálya mely szakaszán milyen sebességgel haladtak, hogy egy-egy akadálynál sikerült-e az optimális ívet választaniuk. Ez segít abban, hogy legközelebb precízebben lovagoljanak. Nagy segítséget jelentenek ezek a felvételek az edzőknek is, hiszen egy terepverseny során nem látják be a teljes pályát. Egy-egy felvétel segítségével viszont a lovassal együtt ki tudják elemezni a pálya teljesítését.

A fejkamerás felvételekben rejlő lehetőségek jelentőségét jól mutatja, hogy az SAP, a világ egyik vezető üzleti szoftvergyártója mobil applikációt is kidolgozott ezek elemzésére. Az SAP mobil applikációja a fejkamerával rögzített felvételek mellett folyamatosan mutatja, hogy a lovas hol tart a pályán, milyen sebességgel halad, mennyi a pulzusa.

2014.11.04. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Hozzászólások