10 lovas szabály, amit biztosan megszegtél már

A lovas életet rengeteg írott és íratlan szabály alakítja. Kívülről fújjuk mindegyiket, de nincs olyan lovas, aki még soha nem szegett volna meg egyet sem. Hiszen a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket, nem igaz?

1. Soha ne etesd lovadat utcai ruhában

Hová is vezetne az első utad a lovardában, mint a lovadhoz? Ő pedig annyira örül és annyira várja azt a jutalomfalatot… És bár tudod, hogy ennek a fele rendszeresen a ruhádon landol, mindig eljátsszátok ezt újra és újra.

2. Soha ne trágyázz utcai ruhában

Hétfő reggel van, és hogy időt spórolj, már nem ugrasz haza lezuhanyozni és átöltözni, hanem egyenesen a lovardából mennél dolgozni, vagy épp a suliba. Már fel is öltöztél, indulás előtt egy pillanatra nézel csak vissza az istállóba. És ha már ott vagy, gyorsan összeszeded azt a néhány gombócot az alomról. Ennyi elég ahhoz, hogy a kollégáid egész nap gyanakodva méregessenek és kérdezgessék, mi ez a szag.

3. Lovak közelében viselj biztonságos cipőt

Mi történhet azon a pár méteren, gondolod magadban, ennyi időre nem érdemes beleugrani a gumicsizmába. Ezt általában a cipőd, papucsod, szandálod, rosszabb esetben a lábad bánja.

4. Ne bujkálj a ló hasa alatt

Bizonyára Neked is már az első alkalommal elmondta az oktatód, hogy nem szabad a ló hasa alatt átbujkálni. Na de ki az, aki ezt mindig be is tartja?

5. Soha ne állj a ló mögé

Ez is elhangzott már az első alkalommal. De azóta sok víz lefolyt már a Dunán…

6. Ne vezess több lovat egyszerre

Kinek van kedve többször fordulni a legelő és az istálló között? Persze átvillan az agyadon, hogy rossz vége is lehet a dolognak, hiszen az ismerősöd ismerőse egyszer már hallott egy olyan esetről, ami bonyolultabb tömegjelenetet eredményezett, mint a Laokoón-csoport. De biztosan csak eltúlozták a dolgot. Aztán a következő pillanatban azon kapod magadat, hogy tanácstalanul nézel a lobogó vezetőszárral elvágtázó lovak után.

7. Ne futószárazz kesztyű nélkül

Már a harmadik pár lovaglókesztyűt vásároltad meg és tüntetted el ebben az évben nyomtalanul. Ez dühítő, de nem meglepő. Persze csak akkor veszed észre, amikor a lovad teljes futószáras felszerelésben díszeleg. De csak nem lesz gond a futószárazással, hiszen tegnap elég keményen edzettetek. Nem kellenek brit kutatók ahhoz, hogy kimutassuk, az esetek többségében ez nem szokott bejönni.

8. A lóra mindig balról szállunk fel

Talán ez az a szabály, amit a lovastornászok kivételével csak alig-alig szegünk meg. De azért olykor becsúszhat egy-egy kényszerleszállás is.

+1 Az a fránya aggódás

Tudod, hogy lovad a lehető legjobb helyen van, mégis aggódsz. Vajon kap elég szénát, behozták már az esőről, rátették a takarót, jól érzi magát? Családod és barátaid persze nem értik, miért problémázol ennyit, de látott már valaha valakit, aki parancsszóra abbahagyta volna az aggódást?

+2 A lovardaváltás titok

Ha eldöntötted, hogy lovardát váltasz, tartsd a legnagyobb titokban. Ugyanis amint elmondod valakinek, meghallgathatod, hogy az új helyen milyen rossz a takarmány, használhatatlan a pálya, beázik az istálló, nincs fűtés az öltözőben, és így tovább. Lehet az egy ötcsillagos létesítmény is, biztos, hogy mindenki talál benne valami kivetnivalót. Szóval senkinek egy szót se. Már túl későn szóltunk?

Te milyen írott, vagy íratlan lovas szabályokat szegtél meg?

2015.10.01. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Képek: Pixabay.com

Hozzászólások