10 tény a világ leghosszabb és legkeményebb lóversenyéről

10 nap alatt 1000 kilométer a mongol sztyeppéken – idén 36 elszánt lovas vágott neki a igazi, hamisítatlan lovas(tor)túrának, a Mongol Derby-nek. Íme 10 tény, mely bizonyítja, hogy ez valóban az őrültek versenye:

A verseny alap szabálya igen egyszerű: érj célba. A megvaLÓsítás már egy kicsit húzósabb. A lovasoknak kevesebb, mint 10 napjuk van arra, hogy keresztülvágjanak Mongólia változatos tájain és megtegyenek 1000 kilométert, harcolva a kegyetlen és kiszámíthatatlan időjárással. Mindezt félvad, robbanékony mongol pónikon. Na, ez a színtiszta lovas elmebaj.

1.) Ez Mongólia:

Az 1000 kilométeres út során a versenyzők találkozhatnak többek között hágókkal, zöldellő völgyekkel, erdővel tarkított hegyekkel. Útjukat keresztezhetik folyók, lápok és árterek, homokdűnék, kiszáradt folyómedrek és természetesen a végtelen pusztaság.

2. Dzsingisz kán tiszteletére

A verseny útvonala teljesen megegyezik Dzsingisz kán 1224-ben kiépíttetett lovas váltópostájának útvonalával. Az ősi Mongólia harcosait a mai napig is a valaha élt legjobb lovasembereknek tartják modern kori utódaik. Pedig a ló errefelé a mindennapok szerves része: a lakosok nagy része még ma is nomádként él és nagymértékben függ a lovaktól.

A 2015-ös verseny térképe. A 27 pont a lóváltó állomásokat jelzi.

3. Mongol Derby: 2009 óta minden évben 

A Mongol Derby-t az angol “The Adventurist” utazásszervező cég álmodta meg és indította útjára 2009-ben. Ez nem meglepő, hiszen a britek közismerten élen járnak az efféle őrületekben. Sokan vesznek részt extrém versenyeken, ahol sárral teli gödrökben szögesdrót kerítések alatt kell átkúszni, vagy épp tűzön átugrani. A Mongol Derby is valami ilyesmi – lovasoknak.

4. A nevezési díj 3.500.000 forint

Hogy részt vehessenek a versenyen, a lovasoknak 8.495 angol fontot azaz átszámítva, mintegy 3.500.000 forintot kell kicsengetniük nevezési díjként. Emellett bizonyítaniuk kell fittségüket, hogy készen állnak az extrém lovaglásra.

Cserébe kapnak egy egyhetes ízelítőt a pokolból mind mentálisan, mind fizikailag – állítja a 2013-as bajnok, Lara Prior-Palmer. “Egyszerűen nincs arra mód, hogy megfelelően felkészülj erre a versenyre. Lovagolsz napi 13-14 órán át, közben egyre éhesebb, fáradtabb és magányosabb leszel.” A győzelemmel járó dicsőség azonban mérhetetlen.

5. A 36 indulóból 23 nő

Az indulók nagy része hölgy, sőt a legutóbbi két bajnok is nő volt (2014-ben az ausztrál Sam Jones, 2013-ban a brit Lara Prior-Palmer). Az indulók között akadnak anyák, apák, egyetemisták, tinik és üzletemberek, így versenyzők életkora 18-tól egészen 62-ig terjed.

Nemcsak a titulus és az életkor, de az otthonuk is igen változatos az idei bevállalós lovasoknak. Vannak köztük amerikaiak, ausztrálok, dél-afrikaiak, svédek, új-zélandiak és hollandok, de akadnak lovasok Ír- és Spanyolországból is.

6. Kevesebb, mint a versenyzők fele ér célba

Ennek oka a kemény terep, a könyörtelen időjárás, a fáradtság, a félelem, a fájdalom és a lovak – nem utolsó sorban a lovak…

Minden lovas kap egy műholdas nyomkövetőt és egy jelzőfényt, így a szervezők minden versenyzőt nyomon tudnak követni, és pontosan meg tudják mondani, hogy ki merre jár (legalább nekik van róla fogalmuk). A nyomkövető segítségével az életmentő felszerelésekkel ellátott járműveket megfelelő távolságon belül tudják biztosítani, anélkül, hogy a versenyzők észrevennék azokat (hiszen ez egy igazi kaland, a felmentő sereg csak akkor vehető igénybe, ha ténylegesen szükség van rá). Ha a lovas vészhelyzetben érzi magát, megnyom egy gombot a készüléken és a legközelebbi csapat már küldi is a segítségét.

7. Félvad mongol lovak

A verseny teljesítéséhez minden egyes indulónak 27 lovat kell lovagolnia. A mongol lovak ugyanolyan kiszámíthatatlanok mint a helyi időjárás. A vérvonaluk szinte változatlan Dzsingisz kán uralkodása óta. Alacsony, zömök, okos és fürge: ez a lófajta minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely képessé teszi a kemény terep és a változatos körülmények leküzdésére.

Egyetlen “hibájuk” hogy nem szeretik, ha megülik őket. Ja, és a nyereg nem éppen egy Stübben. A lovas kilátásai tehát nagyban függnek attól, hogy milyen lovat, illetve lovakat szánt neki a sors.

8. Mentális kihívás

A 25 éves Michelle Tanaka, aki idén első alkalommal vesz részt a Mongol Derby-ben, így nyilatkozott: “Ezek a lovak igazán csúnyán tudnak viselkedni, ők is nehezítik az amúgy sem könnyű versenyt. Vannak barátaim, akik azt mondják, a versenynek jó néhány olyan szakasza van, ahol az ember egész egyszerűen elveszíti az eszét, ítélőképességét. Ha olyankor van lehetőség segítséget hívni, hát akkor azt kell tenni.”

9. A lovak jóléte a legfontosabb a versenyen

A Mongol Derby lebonyolítása lójóléti szempontból nagyban hasonlít egy távlovas versenyéhez. A lovasok néhány mérföldenként megállnak lovat cserélni a váltó állomásokon, ahol állatorvosok megvizsgálják a lovak kondícióját. A lovas csak akkor folytathatja a versenyt, ha a ló pulzusszáma az optimális szinten mozog. Komoly időbüntetést kap az a lovas, aki túl keményen hajtja lovát.

10. A lovasok jóléte ezzel szemben…

A sérülések gyakoriak, a legtöbb lovas leesik előbb-utóbb. Amikor 27 különböző félvad mongol lovat lovagolsz, ez elkerülhetetlen. Egy tucat jól képzett orvos vár ugrásra készen, hogy segítséget nyújtsanak.

Azonban a szervezők mindig jó előre közlik: “Ez nem vakáció. Ez egy nagyon kockázatos kaland, minden versenyző veszélynek teszi ki egészségét és életét.” Itt nincsenek útjelzések, csomagolt ételek, mosakodási lehetőség, istállózás, kényelmes szállodai szoba. Ez benne a lényeg. Itt csak te vagy, a lovad és a vad Mongólia.

40 kilométerenként a szervezők váltó állomásokat alakítottak ki, ahol helyi pásztorok, új lovak és egy állatorvosi csapat várja a versenyzőket. Miután lovat cseréltek, a lovasoknak lehetőségük nyílik a pihenésre is, hiszen a helybéliek a jurtában szállást, kumiszt és rengeteg birkahúst kínálnak a bevállalósoknak.

Szállás és segítség verseny közben

Szóval ez a hamisítatlan Mongol Derby. Adott 1000 km a világ legősibb és legkiszámíthatatlan földjén, melyet 7-10 nap alatt át kell szelni.

2015.08.08.  Horváth Annamari, Lovasok.hu
Fotó és forrás: Horsecollaborative.com, Theadventurists.com

Hozzászólások