Új lovasközpontot kap Hortobágy

Világszínvonalú lovasközpontot építenek Hortobágy-Mátán, a tervezés előkészítése már megkezdődött – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az 50. Hortobágyi Lovasnapok ünnepélyes megnyitóján. 

Csikósok vágtatnak az 50. Hortobágyi Lovasnapok nézőközönsége előtt.
Még 5 képünk van a rendezvényről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A mátai lovaspályán több mint száz ló, lovas és fogat előtt az ünnepi bejelentés kapcsán a miniszter arról is beszélt, hogy a Hortobágyon a magyar érték ölt testet. Fazekas Sándor elmondta, hogy az 1100 éves magyar lovashagyományokat őrző, immáron 50. alkalommal megrendezett Hortobágyi Lovasnapok nélkül szegényebb lenne a magyar lovasélet.

Kiemelte emellett azt is, mennyire fontos, hogy megbecsüljük azt az örökséget, ami már a világörökség része is, amely ízig-vérig magyar és egy szóban kifejezhető: Hortobágy.

Hortobágynak megkerülhetetlen szerepe van az értékőrzésben, mind az állattartás hagyományai, mind a népszokások, mind a pusztai gasztronómia területén, emelte ki Papp László, Debrecen polgármestere.

Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője rámutatott: jeles alkalmat ünnepelnek idén a Hortobágyon. Azon túl, hogy 50 éves a lovasnapok programsorozata, 100 éves a híres debreceni ötösfogat hintója és 200 éve kezdődött meg a nóniusz ló tenyésztése.

Világszínvonalú lovasközpontot építenek Hortobágy-Mátán, jelentette be Fazekas Sándor
Még 5 képünk van a rendezvényről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Fazekas Sándor, Papp László, valamint Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és Kovács Zita, a HNP igazgatója is ezen az öt ló húzta, 100 éves debreceni hintón gördült be a megnyitó helyszínére, a mátai lovaspályára.

Az 50. Hortobágyi Lovasnapok vasárnap estig tartó programjában többek között díjugratás, hortobágyi csikósok versenye, hagyományőrzők bemutatója, fogathajtó és lovastusa verseny is szerepelt.

2016.07.12. Forrás: MTI
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI, Francz Ilona/FM

Hozzászólások