Hamarosan lovak sétálhatnak a Budai Várban

Újra helyet kapnak a lovak a Budai Várban, egy 16 ló számára helyet biztosító istálló is lesz az újjáépülő Lovardában. Már nyilvánosak a látványtervek.

A Budai Vár Lovardája egykor

Szerdán bemutatták, hogy az újjáépítés után hogyan néz majd ki a Csikós-udvar és környéke: a Vár Tabán felőli oldalán a következő években újraépül az egykori lovarda és istállói, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a lovarda mögötti feljáró is.

A Vár nyugati falszorosának külső felén épült fel 1899-ben a Királyi Palota díszes lovardája, majd fölötte tíz évvel később a Hunyadi-udvar peremén a Főőrségi épület; addigra már állt a két udvart összekötő Stöckl-lépcső és rámpa is.

A Lovarda – majd ha elkészül
Kattints a képre és nézd meg a Lovarda látványterveit

A lovarda az 1944-45-ös ostrom során találatot kapott, és bár sokkal könnyebben helyreállítható lett volna, mint a Sándor-palota, mégis elbontották. Hasonló sors jutott a Főőrségi épületnek is, pedig abban a hetvenes évek elejéig még irodák is működtek. Az ostrom után a középkori erőd helyreállítása kapott prioritást, így azonban a Csikós-udvar elvesztette közlekedési kapcsolatait a palotával. A rekonstrukció fontos eleme ezért, hogy a Vár a Tabán felől is könnyen és akadálymentesen megközelíthetővé váljon.

Potzner Ferenc építész beszámolója szerint a lovardát korábbi helyén építik vissza Hauszmann Alajos tervei alapján, eredeti funkcióin túl az épület rendezvénytérként is működik majd, így például bálokat, művészeti vásárokat is befogadhat.

A lovas programok kiszolgálására 16 ló tartására alkalmas istállót alakítanak ki a várfal alatti földrézsűbe rejtetten, a Csikós-udvarból pedig a szintén újraépítendő Stöckl-lépcső és fal melletti rámpa biztosítja a feljutást.

2015.10.01. Forrás: MTI

Hozzászólások