A győzelemnek élt – elhunyt a legendás zsoké

Walter Swinburn 1981-ben mindössze 19 évesen Shergar nyergében megnyerte a versenyt, amely minden zsoké legnagyobb álma: minden Derby névadóját, angol Epsom Derby-t. Győztes lovának karrierje később krimibe illő fordulatot vett, a kivételes tehetségű zsoké pedig nemrégiben hunyt el, mindössze 55 évesen. 

Shergar és Walter Swinburn – Fotó: Janet Benoy, Flickr

Beleszületett a lóverseny világába

Swinburn ír szülőktől származott és édesapja, idősebb Walter Swinburn szintén nagyon sikeres zsokékarriert futott be Írországban, Angliában és Franciaországban is. Ezekben az években együtt lovagolt a magyar közönség számára is jól ismert ifjabb Klimscha Alberttal, akivel máig is jó barátságot ápolnak. 

Bal oldalon Klimscha Albert és mellette Walter Swinburg

Idősebb Walter Swinburn ért el Írországban elsőként egy szezonban 100 győzelmet és 1976-ban, illetve 1977-ben a sampioni címet is megszerezte. Ezek után nem csoda, hogy az ifjú Walter is a versenylovas karriert választotta.

Tíz hosszal nyert

A fiatalabb Swinburn tanulóéveit a kor egyik legnevesebb trénerénél, Frenchie Nicholsonnál töltötte 1977-80 között az angliai Cheltenhamban. Az első versenyét 1978-ban, 17 évesen nyerte.

Kivételes tehetsége gyorsan megmutatkozott, azonban ennek ellenére sokan máig is azt gondolják, hogy Sir Michael Stoute nagyon-nagyon bátran döntött, amikor az egyébként favoritnak számító Shergarra, Aga Khan lovára a mindössze 19 éves ifjabb Walter Swinburnt ültette a Derby-ben. A versenyt Shergar addig soha nem látott módon, tíz hosszal nyerte, ami hatalmas szenzációnak számított.

 

Krimibe illő módon végezte a világ egyik legértékesebb lova

Shergar még abban az évben győzött az Ír Derby-ben, valamint a King George VI and Queen Elizabeth Stakes-ben is és ezzel a világ egyik legértékesebb lovává vált. A versenykarrierje után fedezőménként is hatalmas érdeklődés mutatkozott iránta és a tenyésztők, befektetők sorra érkeztek, hogy részesedést vásároljanak Shergarban, akibe így több millió fontot invesztáltak.

A Derby-győzelem után két évvel azonban olyan történt Shergarral, amire senki nem számított: fegyveresek elrabolták a ménesből, és először kétmillió fontos, majd később már csak 40.000 fontos váltságdíjat követeltek érte.

Végül a rablókkal nem sikerült egyezségre jutni és Shergarnak örökre nyoma veszett. Számos feltételezés született a máig megoldatlan bűnügyben az elrablók kilétéről, azonban az igazság soha nem került nyilvánosságra. A csodálatos ló története sokakat megihletett és számtalan könyv, és film is készült Shergarról, illetve elrablásáról.

 

A győzelemnek élt

Walter Swinburn később 1986-ban a szintén Aga Khan tulajdonában állt Shahrastanival, majd kilenc évvel ezután, 1995-ben a tapasztalatlan, életében másodszor starthoz állt Lammtarrával is megnyerte a Derby-t Epsomban.

 

Egy évvel a harmadik Derby-győzelme után azonban nemcsak a karrierje, hanem az élete is veszélyben forgott, mivel egy hongkongi lovaglásakor egy ló (amelyre ekkor raktak fel először szemellenzőt) nekirohant vele a korlátnak. A sérülései annyira komolyak voltak, hogy négy napig kómában feküdt.

Az Epsom Derby Turf, az indulók aláírásával. 
Shergar nyert és olyan lovakat vert, mint Robellino vagy Kalaglow.

Óriási akaraterejét azonban mi sem bizonyítja jobban, hogy fél év múlva visszaült a nyeregbe és 1996 novemberében Pilsudskival megnyerte Amerikában a Breeders’ Cup Turf-öt.

Nemzetközi szinten számos más sikert is elért. Megnyerte egyebek között a Prix de l’Arc de Triomphe-ot és kétszer Ír Derby-t is. Súlyproblémái miatt végül 2000-ben vonult vissza lovaglástól. A brit pályákon 1978 és 2000 között összesen 1392 győzelmet aratott

Shergar szobra a sok ereklye között

Ezután 2004 és 2011 között sikeresen trénerkedett, majd miután ezt gazdasági okokra hivatkozva abbahagyta, egy ideig  lóverseny-szakkommentátorként dolgozott a Chanel4 csatornánál. Később nemigen találta a helyét.

A siker ára 

A galoppvilág nemrég kezdett magához térni abból a sokkból, amelyet a 63 éves Pat Eddery, a tizenegyszeres angol sampion zsoké 2015 novemberi halála okozott. Walter Swinmburn elhunyta után pedig nem sokkal látott napvilágot a hír, amely szerint Amerikában a tizenháromszoros Breeders’ Cup győztes Garret Gomezt találták, 44 éves volt. Mindez azt bizonyítja, hogy mennyire nehéz igazán hosszú évekig zsokéként a csúcson maradni és a sikert sem egyszerű feldolgozni.

2016.12.20. Vonczem Gabriella

Hozzászólások