Arrogate dubaji tempójától leesik az állad

A Dubai World Cuptól idén senki nem várt sok izgalmat, hiszen a világ legjobb lovaként rangsorolt Arrogate határozottan kimagaslott a mezőnyből. A lóverseny azonban nem véletlenül az egyik legizgalmasabb sport, ahol gyakran minden egészen másképpen alakul, mint ahogy várnánk. Végül minden nehézség ellenére megiscsak győzött a kimagasló tudás, vagyis Aroggate. 

Arrogate elsőként ért célba. Még 15 képünk van a Dubai World Cupról.
Kattints a képre a galéria megtekintéséhez. 


 

Hosszú évek óta a világ legmagasabban díjazott futamának számított a Dubai World Cup, amelyet csak idén taszított le a trónjáról a Pegazus World Cup 12 millió dolláros összdíjazásával. Azt a versenyt január végén Arrogate nyerte és úgy tűnt, hogy Dubaiban sem lesz olyan telivér a 14 induló között, aki igazán meg tudná őt szorongatni. Ez volt az oka annak, hogy mindenki unalmas versenyt várt, amelyben Arrogate majd utcahosszal, könnyedén megelőzi a többieket. 

A versenyben azonban Arrogate nagyon rosszul starolt és a mezőny végén találta magát, több mint tíz hosszal a vezetőló mögött. Bob Baffert, a ló trénere a nyilatkozatai szerint ekkor azt gondolta, hogy rossz döntést hozott, amikor Kaliforniából ilyen messzire utaztatta ezt a kiváló telivért.

A már 51 éves zsoké, Mike Smith azonban gyorsan alkalmazkodott a helyzethez, nyugodtan haladt a lóval és csak a befutóegyenes előtti kanyarban kezdte meg hatalmas lendülettel a zárkózást. A helyzete azonban még ekkor is teljesen reménytelennek látszott, hiszen változatlanul nagyon messze galoppoztak az élmezőnytől. Arrogate hatalmas galoppugrásaival azonban egyre feljebb jött és végül minden más lovat lehagyott, olyannyira, hogy a célba már több mint két hosszal a többiek előtt ért be.

 A második és harmadik helyet szintén két amerikai telivér, Gun Runner, illetve Neolithic szerezte meg, ami az amerikai lovak fölényét mutatja a homokpályás versenyekben. A Dubai World Cup 22 éves története alatt 11 alkalommal nyertek amerikai lovak. 

Az Unbridled`s Song apaságú Arrogatet Bob Baffert tréner vásárolta yearlingként 560.000 dollárért a Juddmonte Farmsot is tulajdonló, szaudi Khalid Abdullah herceg amerikai istallójába. A nagytermetű mén kétévesen nem futott, háromévesen áprilisi bemutatkozó versenyében még csak harmadikként végzett, ezután viszont már senki nem tudta legyőzni.

Három kisebb versenyben elért győzelem után tavaly agusztusban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy élete első Group 1-es futamában, a Travers Stakes-ben pályarekorddal és mintegy tíz hosszal győzött. Ezután megnyerte a Breeders' Cup Classicot, majd idén a Pegazus World Cupot.

A Dubaiban aratott győzelmével és azzal járó 6 millió dollárral az eddig legtöbb pénzdíjat nyert amerikai ló címet is megszerezte 17.084.600 dolláros össznyereményével, amely a világ összes lovának kereseti ranglistáján az előkelő harmadik helyet is jelenti. 

Arrogate több lóhosszal nyerte a Dubai World Cupot. Még 15 képünk van a versenyről.
Kattints a képre a galéria megtekintéséhez. Fotó: Dubai Racing Club

Bob Baffert ezúttal harmadszor nyerte meg a Dudai World Cupot Silver Charm 1998-as és Captain Steve 2001-es győzelme után. A zsoké, Mike Smith viszont először szerezte meg ezt a trófeát. 

A március 25-i versenynap a World Cup mellett bővelkedett jobbnál jobb versenyekben, hiszen ezúttal két Group 2-es és öt Group 1-es versenyt is rendeztek, és a nap során a 10 millió dolláros World Cuppal együtt összesen 29 millió dollárnyi pénznyereményt osztottak szét. Ezért a hatalmas összegekért a világ minden tájáról, összesen 14 országból érkeztek ide a telivérek

A Dubai World Cup történelme 22 évre nyúlik vissza. Az első lóversenyt 1981-ben futották az emirátusban, majd 15 évvel később, 1996-ban az uralkodó kezdeményezése és teljes támogatása mellett megrendezték az első Dubai World Cupot, amely már akkor is a komoly, de még "csak" 4 millió dolláros díjazásával vonzotta a világ minden részéről a legjobb homokpályára szakosodott telivéreket. Az első kupát az amerikai Cigar nyerte.

A versenyek 2009-ig a Nad el Sheba pályán zajlottak, majd pedig felépült dubai uralkodó által megálmodott hatalmas lóversenyközpont szállodákkal és minden egyéb elképzelhető kiegészítővel Meydanban. A méreteket jól tükrözi, hogy a tribünt is magába foglaló főépület 1,6 kilométer hosszú.

Eddig egy magyar telivér, nevezetesen a Magyar Derbyt nyert Ostinato futott a meydani pályán, igaz, nem a legnagyobb versenynapon.

2017.03.29. Vonczem Gabriella
Fotó: Dubai Racing Club

Hozzászólások