Világraszóló távlovas verseny Bábolnán

Világszerte ismert távlovas versenynek adott helyet Bábolna. A 100 kilométer feletti versenyszámokban külföldi, az ennél rövidebb versenyszámokban pedig magyar sikereknek örülhettünk. 

Bábolnán került megrendezésre az Abu-Dhabiból származó Sheik Mansoor Bin Zayed Festival, a világ egyik leghíresebb távlovas versenye és a Távlovagló és Távhajtó Szakág első országos bajnoki fordulója, továbbá a XIII. Bábolna Derby még április végén – számolt be a Zetapress.

13 országból 88 versenyző érkezett a megmérettetésre, az európai jelentkezőkön túl Kínából is regisztráltak az eseményre. A két nap alatt több nemzetközi versenyszámot rendeztek meg, köztük 160, 120, 80 és 40 kilométeres távot is a programba iktattak. 

Bihari Alexandra, a verseny egyik hazai szervezője elmondta, hogyan sikerült Magyarországra hozni a világszintű rendezvényt:

„2013-ban zsokéként vettem részt a berlini Sheikha Fatima Bin Mubarak Világbajnokság egyik fordulóján, ahol már kialakult egy baráti viszony a verseny szervezőivel. Már ekkor megszületett a fejemben a gondolat, hogy Magyarországon is lehetne ilyet rendezni. Mivel a magyar lóversenyen nincsenek arab lovas futamok, csak a távlovas verseny jöhetett szóba. Számos rendezvényükön részt vettem, olykor nem csak lovasként, hanem vendégként is. Így elég tapasztalatot szereztem ahhoz, hogy tudjam, mik a fesztivál szervezőinek kritériumai ahhoz, hogy egy idegen ország versenye bekerülhessen a Sheik Mansoor Festival naptárába. Egyedül a nemzetközi Bábolna Derby volt erre alkalmas, aminek az időpontja is megfelelőnek bizonyult.”

Adnan Al Nuaimi, a Sheik Mansoor Bin Zayed Festival menedzsere elárulta, rendkívül jó hangulatban és pozitív élményekkel gazdagodott támogatótársaival együtt, ezért mindenképp folytatni szeretnék az együttműködést hazánkkal: „Szeretném megköszönni az összes szervező segítségét, Bábolna dolgozói kitették szívüket-lelküket. Tetszett a pálya, a célvonal, a lovakkal való törődés, és az arab lovak történelme is fantasztikus volt. Meglátogathattam a múzeumot, ahol sok fotót és cikket láttam róluk. Tervezzük a következő versenyt Magyarországra, jövőre még nagyobb eseményt szeretnénk szervezni.”

A CEI*** 160 km-en két lovas indult, de csak a bolgár Miroslav Borshosh teljesítette a távot 12 óra 4 perc alatt. A felnőtt CEI** 120 km-es távon tizenöt lovas versenyzett, és végül a szlovén Helena Okorn győzött 6 óra 35 perces idővel. Ezüstérmes a lengyel Wojciech Heliasz , bronzérmes pedig a francia Marion Wasilewski lett. 

A juniorok 120 kilométeres távját a hét versenyző közül kettőnek sikerült lelovagolnia. Elsőként ért célba az osztrák Julia Klein Toison D’Or Larzac-kal 6 óra 51 perc alatt, másodikként pedig a horvát Sarah Tracak 8 óra 16 perces idővel.

A CEI* 80 kilométeren húsz versenyzőt regisztráltak, és nagy örömre magyar győzelem született: Perlaky Alexa 3 óra 41 perc alatt ért célba, második Bors Margaréta lett. A junior CEI* 80 km-es távon szintén magyar versenyző, Bartos Viktória győzött 4 óra 51 perccel. A CEN 80 km-es távon Ács Linda aranyérmesként állhatott a dobogóra, Arató Barna másodikként, Gábor László pedig harmadikként ért célba.

A 40 kilométeres távon Lakatos Keve állt a dobogó legfelső fokára, Gábor László második lett.

2016.08.02. Forrás: Sárréti Anita, Zetapress
Fotó: Morhaf Photo

Hozzászólások