Négyesfogathajtó Eb – Német vezetés a díjhajtás első napja után

Anna Sandmann áll az élen a díjhajtás első, csütörtöki napja után a Kincsem Parkban vasárnapig tartó négyesfogathajtó Európa-bajnokságon.

A német hajtót – aki két éve tagja volt a győztes csapatnak, most viszont kimaradt a háromtagú együttesből – az öt pontozó közül három látta a legjobbnak a fogatban lévő lovak idomítottságáról, hajlékonyságáról, a négy ló együttes munkájáról és a jármódok szabályosságáról számot adó első számban. Sandmann 47,25 hibaponttal vezet, őt honfitársa, a csapattag Georg von Stein követi közel hárompontos hátránnyal, míg a harmadik a holland válogatottat erősítő Koos de Ronde, de az ő lemaradása már jelentős, több mint 12 hibapont.

A mezőny első felében szerepelt 22 induló közül legjobb magyarként a csak egyéniben érdekelt Galbács Ferenc volt a legjobb a hetedik helyével. A magyar csapat három tagjából egyedüliként ifj. Dobrovitz József hajtott a díjhajtó négyszögbe, produkciójára 61,03 hibapontot kapott, amivel nyolcadik.

Nagyon elégedett vagyok a díjhajtásommal, idén ez volt a legjobb eredményem. Bár a pontszám szerintem lehetett volna valamivel alacsonyabb, de a fogatom nem a díjhajtásra van összeállítva, nekem nem ebben a számban kell segítenem a csapatot, hanem a maraton- és az akadályhajtásban” – mondta ifj. Dobrovitz József, aki jövő héten már a kettesfogathajtó-világbajnokságon szerepel majd a magyar csapat tagjaként.

A mezőny második fele – további 21 fogat, köztük a 2004-ben csapatban világbajnok Dobrovitz József és a kilencszeres vb-aranyérmes Lázár Zoltán – pénteken mutatkozik be.

Az Eb-n csütörtökön és pénteken a díjhajtást rendezik, szombaton a maratonhajtásra kerül sor, vasárnap pedig az akadályhajtással zárul a verseny. A program minden nap 10 órakor kezdődik. A háromfős csapatoknál mindhárom versenyszámban a két jobbik hajtó eredménye számít a versenybe.

Állás a díjhajtás első napja után:
1. Anna Sandmann (német) 47,25 hibapont
2. Georg von Stein (német) 50,24
3. Koos de Ronde (holland) 59,70
…7. Galbács Ferenc 60,70
8. ifj. Dobrovitz József 61,03
…11. ifj. Galbács Ferenc 63,30
…13. Váczi István 64,70
…16. Szakács Róbert 66,49
…18. Papp János 67,76
…20. Vida Károly 68,82

2021. 09. 02.
Forrás: MTI
Kép: lovasok.hu

Hozzászólások