Német és svájci fogatlovak a világbajnokok

Az öt- és hatéves lovak küzdelme német sikerrel, míg a hétévesek viadala svájci győzelemmel zárult a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságán. A bakon olyan kiváló hajtók ültek, mint az egyesfogathajtásban világbajnok lengyel Bartlomiej Kwiatek, vagy a 2013-ban a magyar csapat tagjaként kettesfogathajtásban világbajnok ifj. Nagy Tibor.

ifj. Nagy Tibor és Bíbor

Folytassa, Mezőhegyes!

Az elmúlt évi sikeres vb-rendezés elismeréseként idén szeptember 8-11. között ismét Mezőhegyes rendezhette meg a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát. 

Ezúttal nyolc országból (Ausztria, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Svájc) 30 ló és 25 hajtó – köztük két világbajnok – állt starthoz.

Hiánypótlás a fogathajtásban

A Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága igazi újdonság. A díjugrató, díjlovagló és lovastusa szakágban a fiatal lovak nemzetközi szintű megmérettetése korábban is népszerű versenyforma volt, míg a fogathajtó sportban ez a képességfelmérés eddig hiányzott. Pótlására a Nemzetközi Lovas Szövetség Fogathajtó Szakbizottsága kidolgozta a fiatal fogatlovak versenyszabályzatát és 2015-ben Mezőhegyesen megrendezték az első világbajnokságot is.

A fiatal fogatlovak versenye merőben új szabályokra épül és eltér a hagyományos fogatversenyektől. A neves szakemberekből álló nemzetközi zsűri előtt az 5-6-7 éves lovak egyesfogatokban mérik össze képességeiket.

A világbajnokság kvalifikációs versenyből és döntőből áll. A korosztályonkénti elődöntőket 80×40 méteres – tehát a hagyományosnál kisebb alapterületű – négyszögben rendezik. A díjhajtó feladat befejezése után a hajtó azonnal megkezdi az akadályhajtást, a feladat során nyolc bójapárt kell meghajtania. Az együtt értékelt két feladatra nyolc perc áll rendelkezésre. A nyolc bójapárral és a két kombinált és vizes akadállyal nehezített maraton pálya hossza 1200-1500 méter, az iram 230 méter/perc.

Csütörtökön megfeleződött a mezőny

Csütörtökön a fiatal fogatlovak díj- és akadályhajtásból álló első kvalifikációs versenynapjával kezdődött a megmérettetés. Az ötéves lovak kategóriájában tíz ló közül négy, a hatéves lovak mezőnyében nyolc közül ugyancsak négy, míg a hétévesek 12 lovat számláló csapatából hat fiatal fogatló jutott tovább. 

Pénteken alakult ki a döntő mezőnye. Az ötéves kategória lovai között három német ló végzett az első három helyen. Közülük az egyik az eddigi legmagasabb 8,29 pontszámmal jutott a fináléba. 

A 6 és 7 éves lovak a döntőben a díjhajtást teljesítették, majd vasárnap a kombinált hajtással zárult a döntő számukra.  A hatévesek versenyében az élen végző két német mellett egy-egy osztrák, görög, és lengyel ló jutott tovább. 

A legnépesebb a hétéves lovak kilenc fős döntős mezőnye volt. Itt a holland Elijah Maud Smedts hajtásában 7.75 ponttal került a döntőbe. Nyomában szorosan ott volt 7.13 pontjával világbajnokunk, ifj. Nagy Tibor Bíborral. A legidősebb korcsoportból az előbbiek mellett svájci, német, holland, lengyel indulók mellett további három magyar ló is döntőbe jutott.

Elijah és Maud Smedts

Szombaton az ötéves lovak már a világbajnoki címért versenyeztek 

A világbajnok Samba Lott, a szász-thüringiai pej kanca lett 8,71 ponttal. Hajtója Steffen Horn Németországból. Furioso XXXVI-56  Sági Józseffel a negyedik helyen végzett.

A 6-7 éves lovak döntőjének első részében, a díjhajtásban Valenzio FST 8,71 ponttal az első helyen zárt hajtójával, a német Dirk Hofmann-nal.

Dirk Hofmann és Valenzio FST

A hétéves lovak versenyében Nesqu GB nyert a svájci Giacomin Barbüda-val. A versenyszámban ifj. Nagy Tibor és lova, Bíbor közel a dobogóhoz az ötödik helyen végzett. 

Vasárnap a világbajnokság befejező napján a 6-7 éves lovak kombinált hajtásban már a világbajnoki cím volt a tét.

Világbajnok fiatal fogatlovak

Az 5 éves lovak mezőnyében:

1. Samba Lott (szász-thüringiai pej kanca) – Steffen Horn (GER), 8,71 pont
2. Rebelia (sziléziai pej kanca) – Bartlomiej Kwiatek (POL), 7,07 pont
3. Fiderella 2 (westfáliai pej kanca) -Ulrich Hengemühl (GER) 7 pont

6 éves lovak versenye:

1. Valenzio FST (szász-thüringiai pej mén) – Dirk Hofmann (GER), 18,21 pont 
2. Enfado P (szász-thüringiai pej herélt) – Jovanca Marie Kessler (GER), 16,56 pont
3. Conversano Csaló (szürke lipicai herélt) – Vinzenz Dobretsberger (AUT), 16,00 pont 

7 éves lovak versenye:

1. Nesqui GB (pej herélt) – Giacomin Barbüda (SUI), 16,47 pont
2.Epilog (sziléziai fekete mén) – Weronika Kwiatek (POL), 14,47 pont.
3.Bazyli (sziléziai fekete mén) – Bartlomiej Kwiatek (POL) 14,33 pont

2016.09.13. VB Sajtóiroda, Prof. Dr. Fehér Károly
Fotó: Vida-Szűcs István

Hozzászólások