Minden készen áll a kettesfogathajtó-világbajnokságra

Minden készen áll a kettesfogathajtó-világbajnokságra Fábiánsebestyénben. Egyedülálló időmérő rendszer, ízek utcája és kulturális programok csábítják a közönséget. A magyar válogatott tagjai szerdától tíz napos edzőtáborban készülnek a versenyre.

A Nemzetközi Lovas Szövetség az elmúlt napokban módosította a kiírást, így valószínűleg több, mint 70 fogat indul majd a világbajnokságon szeptember 9-13. között Fábiánsebestyénben. A nevezési határidő is módosult: szeptember 2-ig adhatják le a nevezéseket a hajtók.

A szervezők az utóbbi hónapokban a lovak és a versenyzők, valamint a közönség méltó fogadására több beruházást valósítottak meg a Kinizsi Park területén: az ülőhelyek számát ötezerre emelték, megújultak a pályák és elindult az online jegyvásárlási rendszer.

Farkas Sándor, a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy az egyedülálló időmérő rendszer mutatja majd a versenyző idejét és helyezését mind a díjhajtás során, mind az akadálypálya leküzdésekor. Beszámolt arról, hogy megújult a díjhajtó négyszög és a maratonpálya is. 

A Magyar Lovas Szövetség alelnöke, Mondok József a sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Magyarország lovas nagyhatalomnak számít, amit a világverseny mostani megrendezése mellett 38 fogathajtásban szerzett magyar aranyérem is bizonyít. 

Válogatottunk jelenleg Mezőhegyesen készül a megmérettetésre, ez Tóth Tamás szövetségi kapitány szerint a másfél éves felkészülési periódus utolsó szakaszát is jelenti. Hozzátette: a mezőhegyesi edzőtáborban javítják még az esetleges hibákat, mentális felkészülésre is sor kerül. Az edzőtábor végére minden hajtónak döntenie kell arról is, hogy melyik három lovával indul a világbajnokságon. A szövetségi kapitány a hagyományoknak megfelelőenezúttal is technikás pályára és jó eredményekre számít a versenyen, amelyen címvédőként, hazai közönség előtt indulnak a magyar kettesfogathajtók. 

A vb-re előzetesen 19 ország 70 versenyzője nevezett. A magyar indulók száma a héten egy fővel emelkedett, így kilenc hajtó száll majd versenybe a helyezésekért. A magyar vb-keret:

  • Lázár Vilmos
  • Lázár Zoltán,
  • Osztertág Kristóf
  • Osztertág Márk
  • ifj. Dobrovitz József
  • Kákonyi Norbert
  • Hódi Károly
  • ifj. Simon József
  • és Galambos Nándor

A csapatversenyben hárman vesznek majd részt, a magyar trió összetétele azonban csak egy nappal az első versenynap előtt derül ki, a lovak orvosi vizsgálata után.

2015.08.26. Forrás: MTI, Promenad.hu
F
otók: Fogatverseny-Fábiánsebestyén

Hozzászólások