A világbajnokságra derby-vel hajtanak az egyesfogathajtók

A piberi Egyesfogathajtó Világbajnokságra is kvalifikáló Egyesfogathajtó Magyar Derby győztese ifj. Jámbor Vilmos lett, a ketteseknél Hódi Károly nyert. A legjobb fogathajtók csaptak össze a Mélykúton megrendezett országos versenyen.

Hódi Károly és fogata

55 fogat a díjhajtó pályán

A díjhajtás versenyszámban a bíróknak összesen 55 fogatot kellett elbírálniuk. Az egyesfogatok első versenyszámát ifj. Jámbor Vilmos nyerte Nyúl Katalin és Farkas József előtt. 

Az A kategóriás kettesfogathajtók mezőnyében Hódi Károly programját látta legjobbnak a zsűri, második helyen Nagy Tibor végzett, a harmadik helyet pedig Papp János szerezte meg.

A B kategóriás hajtók közül Cseh László végzett az élen, megelőzve dr. Tóth Andreát és Küri Albertet, a négyesek mindössze két fogatot felsorakoztató mezőnyében pedig Váczi István nyert Szabó Lajos ellen. 

A fiatal fogatlovak díjhajtás versenyében Sági József, ifj. Bozsik József és Kun Andrea fogatát látta legjobbnak az István Péter, Bocsi Csaba és Fári János alkotta zsűri.

A junioroknál Szajkó Liliána szerezte meg az első helyet Érsek Anett, és a két fogattal induló Rozmán Tímea Krisztina előtt, a fiatal hajtóknál pedig Kun Andrea végzett az élen, megelőzve Kovács Zsófiát és ifj. Kosztolányi Zoltánt.

Póni négyesfogattal ifj. Jámbor Vilmos, gyermek kategóriában pedig Majoros Anna volt az egyetlen induló.

Öt akadályban is Hódi Károly volt a leggyorsabb

Az egyesfogatok mezőnyében Kecskeméti László visszalépése után kilenc induló állt rajthoz. Nyúl Katalin hajtott végig a leggyorsabban a pályán, második helyen Meskóné Orosz Mária végzett, megelőzve Lantos Gábort. 

A B kategóriás kettesfogatok maraton versenyét Hegedűs Sándor nyerte, Küri Albert végzett a második helyen és Czakó Attila lett a harmadik. 

Az A kategóriás kettesfogatok tíz fogatot számláló mezőnyéből Hódi Károly öt akadályt a leggyorsabban teljesítve megnyerte a versenyszámot, a második legeredményesebb hajtó ifj. Veszelszki Gábor volt, Kiss Róbert pedig harmadik lett. 

A négyesfogatoknál Váczi István és Szabó Lajos párbajából ezúttal az előbbi versenyző jött ki győztesként.

A maraton versenyszám során a fiatal versenyzőknek öt-, illetve hat akadályt kellett teljesíteniük. Junior kategóriában Szajkó Liliána végzett az élen Érsek Anett és Rozmán Tímea Krisztina előtt. A fiatal hajtók versenyében póni kettesfogattal ifj. Kosztolányi Zoltán végzett az élen, második lett Kovács Zsófia. Kun Andrea "nagy" egyesfogatával a harmadik helyet szerezte meg. Gyermek kategóriában Majoros Anna ellenfél nélkül versenyzett.

Az akadályhajtás alaposan átrendezte az erőviszonyokat

Az egyesfogatoknál ifj. Jámbor Vilmos nyerte az akadályhajtást, aki ezzel a győzelemmel végül az összetett versenyben a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Hozzá hasonlóan hibátlanul, mindössze némi alapidő túllépéssel másodikként végzett a versenyszámban az észt Pille Riin Roosileht. A díjhajtás és a maraton után az élen álló Nyúl Katalin az akadályhajtást egy verőhibával és öt másodpercnyi időtúllépéssel az ötödik helyen zárta, így végül az összetett versenyben be kellett érnie az ezüstéremmel. Az akadályhajtás harmadik helyezettje Németh László lett.

A 2016-os Egyesfogathajtó Magyar Derby győztese tehát ifj. Jámbor Vilmos lett, második Nyúl Katalin, bronzérmes Gáspár Szilvia.

Az A kategóriás kettesfogathajtók mezőnyében egyetlen versenyző sem teljesítette a pályát hibátlanul és alapidőn belül, ez a bravúr végül az egyetlen hölgy kettesfogathajtónak, a B kategóriában versenyző dr. Tóth Andreának sikerült. 

Az A kategóriában induló versenyzők akadályhajtását Papp János nyerte Nagy Tibor és Kovács Szabolcs Tamás előtt. Az összetett versenyben Hódi Károly szerezte meg az aranyérmet, aki az utolsó versenyszámban ugyan a hetedik helyen végzett, de a díjhajtás és maraton során megszerzett győzelme elegendő volt az első hely megőrzéséhez. Papp János remek akadályhajtásának köszönhetően korábbi összetett harmadik helyéről végül a dobogó második fokára állhatott fel, az összetett verseny bronzérmét pedig a házigazda Kiss Róbert vihette haza. 

A B kategóriás kettesfogatok között megszerzett akadályhajtás győzelmével dr. Tóth Andrea a korábbi összetett negyedik helyéről előrelépve végül az ezüstérmet szerezte meg. Az aranyérmet Hegedűs Sándor vihette haza, aki maraton győzelmével állt az élre, és az akadályhajtásban elért harmadik helyével sikeresen megőrizte elsőségét összetettben. A kategória harmadik helyezettje Küri Albert lett.

A négyesfogatok két indulója közül az akadályhajtásban Szabó Lajos végzett az élen, az összetett győzelmet azonban Váczi István szerezte meg.

A juniorok akadályhajtás versenyét Rozmán Tímea Krisztina nyerte, az összetett versenyben pedig Szajkó Liliána szerezte meg az aranyérmet. A fiatal hajtók versenyében ifj. Kosztolányi Zoltán lett az akadályhajtás győztese, összetettben a dobogó legfelső fokára pedig Kovács Zsófia állhatott fel.

A gyermek kategóriában egyedüliként induló Majoros Anna bravúrosan, verőhiba nélkül és alapidőn belül teljesítette az akadályhajtás pályáját. Póni négyesfogatával ifj. Jámbor Vilmos időtúllépés nélkül, egy verőhibával hajtott le a pályáról.

Összesített  eredmények:

Egyesfogat

 1. ifj. Jámbor Vilmos (139,83)
 2. Nyúl Katalin (141,24)
 3. Pille Riin Roosileht (146,33)

Kettesfogat A**

 1. Hódi Károly (148,24)
 2. Papp János (150,08)
 3. Kiss Róbert (158,91)

Kettesfogat B**

 1. Hegedűs Sándor (152,55)
 2. Dr. Tóth Andrea (159,32)
 3. Küri Albert (161,48)

Négyesfogat

 1. Váczi István (217,55)
 2. Szabó Lajos (255,23)

Junior

 1. Szajkó Liliána (111,33)
 2. Rozmán Tímea Krisztina (118,98)
 3. Érsek Anett (128,37)

Fiatal hajtó

 1. Kovács Zsófia (129,01)
 2. ifj. Kosztolányi Zoltán (131,04)
 3. Kun Andrea (158,01)

2016.06.21. Forrás: Fogathírek.hu
Fotó: Vida Szűcs István

Hozzászólások