Európai Lovasjátékokat rendezhet hazánk 2021-ben

A magyar lovassport visszaépült Európa lovas körforgásába, vérkeringésébe – mondta Lázár Vilmos a Magyar Lovas Szövetség nyílt fórumán. Lovas Világjátékok helyett Európai Lovas Játékokat rendezhet hazánk 2021-ben.

Már a 2012-ben elfogadott Kincsem – Nemzeti Lovas Program egyik fontos pontja volt, hogy hazánk pályázzon a 2018-as Lovas Világjátékok rendezési jogára. A Magyar Lovas Szövetség azonban 2012 júniusában, néhány nappal a benyújtás után vissza is vonta a Világjátékok megrendezésére beadott pályázatát. Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke a döntést azzal indokolta, hogy Ausztria és Magyarország pályázatával két jelölt versenyzett volna ugyanazon régióból, hazánk visszalépésével Ausztria pedig esélyeit szerette volna növelni.

A 2018-as Világjátékok sorsa hazánk visszalépése után sem alakult zökkenőmentesen, de még a 2022-es Világjátékok helyszíne körül is sok a nyitott kérdés. De ha végül Lovas Világjátékokat nem is, Európai Lovasjátékokat úgy tűnik rendezhet kis hazánk, mégpedig a 2021-re tervezett Vadászati Világkiállítás keretei közt. 

2015-ben Aachenben rendezték meg először egy időben és egy helyszínen több lovassport szakág Európa-bajnokságát, azaz az Európai Lovasjátékokat. 2017-ban Göteborg, 2019-ben pedig Rotterdam rendezi a felnőtt díjugrató és díjlovas összevont Európa-bajnokságot.

A Magyar Lovas Szövetség pedig már 2017-ben elkezd dolgozni azon, hogy hazánk kapja a 2021-es Európai Lovasjátékok rendezési jogát – állt Lázár Vilmos idei elnöki beszámolójában. A Magyar Lovas Szövetség Kincsem Parkban megrendezett nyílt fórumán azonban már nem csak lehetőségként, hanem szinte tényként beszélt a nagyszabású lovas rendezvényről.

„A magyar lovassport visszaépült Európa lovas körforgásába, vérkeringésébe. Nyilván a helyszín az, ami inspirál ebben a kérdésben, hiszen komoly terveket szövögetünk és azon mesterkedünk – az első lépéseket már meg is tettük, – hogy ha már a Lovas Világjátékok rendezési jogát Magyarország nem tudta megszerezni, akkor egy nagyon picivel visszalépve Európai Lovasjátékokat rendezhessünk Budapesten, ezen a helyszínen. Ennek külön apropóját adta az, hogy 2021-re Magyarország megnyerte a Vadászati Világkiállítás rendezési jogát. 46 évvel ezelőtt, 1971-ben pont itt, a hátam mögött lévő helyszínen volt ez a világkiállítás. 

És ami lovas vonatkozásból fontos és említésre méltó, hogy komoly lovas tartalom volt ezen a rendezvényen. Ha csak a fogathajtást említem, itt volt az első komoly nemzetközi verseny, gyakorlatilag a modern fogathajtás alapjait itt, ezen a helyszínen tették le 1971-ben. Abony Imre nyert, Fülöp herceg is rajthoz állt, mellette díjugrató verseny és sok más esemény zajlott itt. 

Ennek apropóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr – aki fővédnöke és mentora a Vadászati Világkiállításnak – kért meg arra, hogy valamiféle lovas tartalmat ebbe a rendezvénybe is belehelyezzünk. És akkor gondoltuk, hogy álmodunk egy nagyot, és az Európai Lovasjátékokat kínáljuk, mint lovas tartalom. Ehhez kormánygaranciát fogunk kapni. Nyilvánvalóan komoly költségvetés van a háttérben, amihez pénzügyi forrást fognak biztosítani. 

Az Európai Lovasjátékokról, mint tervről annyit tudni kell, hogy egy helyszínen két héten belül három-négy, de lehet, hogy akár több szakág Európa-bajnokságát tudjuk megrendezni. És itt, ahogy szétnézek, a szemem előtt van, ahogyan ide fognak épülni a maraton akadályok, talán a military pálya is bekerül ide Alagról, de akár alagi helyszínnel is meg tudjuk rendezni. Felépül az öttusa központ, ahol a díjlovaglás bázisa lehet itt a Kincsem Parkban, a hátam mögött a lovaspálya, ahol a centerpályája lehetne a díjugratásnak, fogathajtásnak, díjlovaglásnak… Úgy gondolom, hogy ezt talán most meg is tudjuk valósítani, de ehhez nyilván sok lobbi munkára lesz szükség.”

2017.04.24. Horváth Annamari, Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Hozzászólások