Rugólábú magyar lovak határon innen és túl

Mezőhegyesen a mének és kancák vizsgája és versengése után a Szuperdöntő Szász Attila győzelmét hozta. Krucsó Szabolcs a lengyelországi Sopotban szerzett értékes helyezést.

Képünk illusztráció, forrás: Bigstock

Szász Attila volt a hős Mezőhegyesen

A mezőhegyesi ménes fedett lovardájában teltház előtt rendezte a Magyar Sportlótenyésztők Egyesülete a három-, négy- és ötéves kancák vizsgáját, ahol 34 ígéretes fiatal lovat a szabadonugró folyosóban mutattak be. A hároméves kategória győztese Rádiháza Krízia, tenyésztője és tulajdonos a rádiházi Kabala Ménes. A négy- és ötéves kategóriát a Lewitzi Ménesben tenyésztett Forli nyerte, tulajdonosa a Szikriga Kft.

Vasárnap rendezték a Magyar Méneskönyvek és a Mén- Kanca verseny döntőit. A délelőtt a hortobágyi ménesről szólt. Az ötéves kategóriában az egyetlen tiszta hibátlan teljesítményt a Quirado apaságú Ibyqua érte el, akit Szladek Máté lovagolt. A második helyen egy hibaponttal a Pataki Ménes reménysége, PM Balougraf fia, PM Banderas végzett. A harmadik helyért összevetést rendeztek, amely után a házigazda mezőhegyesi ménes kancája, a Hamlet apaságú Iringó szerezte meg a bronzérmet Jován Richárddal.

A hatéves kategóriában is hortobágyi győzelem született: a sárga, Casado apaságú Hámort Szladek Máté mindhárom napon hibátlanul lovagolta. Összevetés döntött a további helyekről. A Gerber Birtok Diamant De Semilly apaságú Hízelgője Nagy Józseffel szerezte meg a második pozíciót, harmadik az Agropoint Cassiloc apaságú Hélia II lovasával, Piroska Zoltánnal.

A Magyar Méneskönyvek hétéves lovak döntőjében két szürke ló vetett össze a végső győzelemért. Végül az utolsónak induló, Timpex Cent apaságú Timpex Glória szerezte meg a győzelmet Szotyori Nagy Kristóffal, megelőzve Chanel IC-t, akit Kovács Henri lovagolt. Harmadik a Pataki Ménes lova, a Limoncello II apaságú PM Las Vegas Babó Szilviával.

A Mén- és Kancaverseny 140 cm-es döntője után a kancák kategóriájában a Pataki ménes ismét remekelt, hiszen győzött PM Fortuna Marton Andrással, megelőzve Rádiháza-Estikét Kovács Henrivel. A harmadik Zelda, a mezőhegyesi Szász Attilával.

A méneknél szoros verseny alakult ki, végül a két évvel ezelőtti győztes, Fortender lett az első Búza Krisztiánnal, megelőzve a For Pleasure apaságú PM Forevert Marton Andrással és a gidrán Mytocot, akit Szotyori Nagy Kristóf lovagolt.

Kilencszázezer forint pénzdíjért zajlott a verseny fénypontja, a rövidített pályás Szuperdöntő. Az első Szuperdöntő, amit 1995-ben Szász Attila nyert Herminával, most újra visszaköszönt, hiszen Szász ezúttal Zeldával nyert. Második lett Búza Krisztián Fortenderrel és harmadik Marton András PM Fortunával.

Krucsó Lengyelországban remekelt

A lengyelországi Sopotban a 160 cm-es kétfordulós, ötcsillagos nagydíjba ötven lovas szerzett kvalifikációt. Krucsó Szabolcs Chacco Blue II-vel az első fordulót verőhiba nélkül, egy hibapont időtúllépéssel teljesítette és bejutott a második fordulóba, ahol öt hibaponttal ért célba, így értékes helyezést szerezve fejezte be a régió legmagasabb rangú versenyét.

A nagydíjat a londoni olimpia egyéni bronzérmese, az ír Cian O’ Connor nyerte Good Luckkal, megelőzve a világ jelenlegi legjobb lovát, Fit For Funt lovagló portugál Luciana Dinizt.

2017.06.13. Forrás: Díjugrató Szakág

Hozzászólások