Kiskör, nagykör, király, ász, így ugrottak Bábolnán

Szoros versenyt hozott a bábolnai CSI** mindhárom napja, több versenyszámban is századmásodpercek döntöttek a helyezésekről. 

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok felújított akadályparkkal várta a versenyzőket és fedett lelátókkal bővítette a nézőteret a nemzetközi díjugrató verseny kezdetére. 

A nap első versenyszáma, a Kiskör volt a legnépesebb, 56 indulóval. A mai győzelem a Réti Dávid – Chaccorit párosé lett szoros versenyben, mindössze 61 századmásodperccel előzték meg a második helyezett lovast, Szekeres Ágotát Cordobával. Fazekas István és Elise a harmadik helyen zárt.

A fiatal lovak versenyszámában szlovák győzelem született, Michal Zak és Full Swing BH magabiztosan verték a mezőnyt. Második helyen végzett az idei budapesti CSIO Furusiyya FEI Nemzetek Díja győztes csapat tagja, Horváth Balázs, aki ezúttal PM Chaccera-t lovagolta. A dobogó harmadik fokára Krucsó Szabolcs állhatott fel, aki Georgie’s London-t lovagolta,

A 130 centiméterre kiírt középkörben a cseh Alena Gasperl Hot Shot 2 nevű lovával volt a leggyorsabb hibátlan. Krucsó Szabolcs és Vincento 6 mindössze 17 századmásodperccel maradtak le az első helyről, Leon- G nevű lovával pedig a harmadik helyen végzett lovasunk.

A 130 centiméteren zajló U25 versenyszám nem sok hibátlan eredményt hozott, 19 indulóból mindösszesen öt hibátlan lovaglást láthatott a közönség.  A győztes páros: Vindeczker Alexandra és Quipara Z. voltak, második Schneider Márton Larino Spirito nevű lovával, harmadik Sopronyi Réka Donald nyergében.

A 140 cm-re kiírt Nagykör az első kvalifikációs megmérettetés volt a vasárnapi Grand Prixre. Varga Balázs és a villámgyors Jlo nem bízták a véletlenre a győzelmet, majd Balázs Lotti nevű lovával a második helyezést is elvitte. A harmadik helyen ifj. Gombos László és Bukfenc végzett.

A verseny második napja a 120 cm-es, egyszeri összevetéssel rendezett Kiskör versenyszámmal kezdődött. Az alappálya teljesítése után az 56 indulóból 26 lovas jutott be az összevetésbe. Óriási küzdelem zajlott az első helyért, amiből végül Debreczeni Éva és lova, Kerítő kerültek ki győztesen 32,33 másodperces időeredménnyel. A második helyezett Fazekas István Elise nyergében mindössze öt századdal maradt le mögöttük. Markó Sándor és Mont Blanc a harmadik helyet szerezték meg 33,42 másodperces időeredményükkel. 

A fiatal lovak versenyszámának győztes párosa Horváth Balázs és PM Chaccera voltak, szoros versenyben megelőzve a pénteki győzteseket. Michal Zak és Full Swing BH mindössze 17 századdal csúsztak le a dobogó legfelső fokáról. Ifj. Gombos László Golgotával a harmadik helyen zárt.

A középkörben Krucsó Szabolcs Leon G-vel győzött, mögöttük gyorsvonatként robogott Szentirmai Péter és Express, a harmadik hely pedig a Horváth Balázs – PM La Conta Z párosé lett. 

Az U25 kategóriában Vindeczker Alexandra megismételte előző napi győzelmét, bár ezúttal Quipara Z nevű lovával. Második Takács Andrea Gésával, harmadik pedig Andirkó Benjamin és Aranykapu Diatano. 

A nap legnagyobb versenyszáma, hiba-idős nagykör 41 indulóval zajlott. A győzelmet Horváth Balázs szerezte meg PM Diana nevű lovával, megelőzve az ifj. Gombos László – Admirális párost. Fajka Dávid és Leonardo H a harmadik helyen zárták a versenyt.

A vasárnap a döntők napja volt, a fiatal lovak nyitották a programot. Az egyszeri összevetéses döntőben magyar győzelem született: Krucsó Szabolcs és a 7 éves Georgie’s London 33,84 másodperces idővel vitték el az elsőnek járó díjat. Második lett az osztrák Katrin Esser  és a 6 éves Libertyhill 4, Fazekas István és Cessna pedig a harmadik helyen végeztek.

A középkör döntője 135 centiméteren zajlott, és ezúttal is századmásodpercek döntötték el a végső sorrendet. Varga Balázs Lottival megmutatta, hogy nemcsak a hibaidős versenyszámok specialistái, ha arról van szó, szép, nyugodt alappályát is tudnak teljesíteni. Természetesen a végső összecsapásban begyújtották a rakétákat és 35,33 másodperces eredménnyel az első helyen abszolválták a pályát. A második helyet az ifjúsági korosztályú Tóth Boglárka szerezte meg Claudiussal, iszonyatos tempót diktálva. Harmadik helyezett Horváth Balázs és PM Balougraf 35,56 másodperces idővel. 

Az U25 versenyszám 135 centiméter magas akadályokkal, kiírás szerint pedig egyszeri összevetéssel került megrendezésre. Az alappályát 19 lovasból mindössze 4 versenyzőnek sikerült hiba nélkül teljesítenie. Az összevetésben Sopronyi Réka Donalddal kiváló lovaglással, magabiztosan nyerte a versenyszámot, a dobogó második fokára a mindössze 14 éves Bosits Boglárka állhatott fel, aki Lobello-t lovagolta. Harmadik lett Máriás Sára és Clantus Clay, akik egy fantasztikus alappálya után az összevetésben bár gyorsak voltak, sajnos egy verőhibát vétettek.

A nap legrangosabb versenyszámában az Erdélyi Magdolna nemzetközi pályaépítő által felépített 145 centiméter magas pálya első látásra talán egyszerűnek tűnhetett, de a lovaglások során kiderült, hogy nagyon komoly technikai elemeket tartalmaz. 

27 versenyző közül mindössze öt lovas tudott bekerülni az összevetésbe. Cser Attila Pikeur Lux nevű lovával egyedüli hibátlanként teljesítette az összevetést, és szerezte meg a győzelmet. A második helyen a román Radu Illioi végzett Quintenderrel, míg a harmadik pozíciót Babó Szilvia és PM Focus szerezték meg.

A bábolnai CSI** záró versenyszáma volt a hiba-idős kiskör döntő 120 centiméteren, ahol a leggyorsabb hibátlan páros a Fazekas István és szürke kancája Elise voltak. Mögöttük Szekeres Ágota és Cordoba végzett, majd még Mráz Tamás és lova, Troestruplunds Charisma szerzett dobogós helyezést. 

2016.08.10. Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Bigstock

 

Hozzászólások