Díjugrató nevét vette fel a Debreceni Egyetem lovaskadémiájának lovardája

Debrecen – Ákos Ajtony emlékére a névadó ünnepségen márványtáblát avattak a már húszéves akadémián. Debreceni Lovasakadémia két évtizede működik az egyetem égisze alatt. Az intézmény az elmúlt tíz évben jelentős forrásokat fordított a fejlesztésére.

 Díjugrató nevét vette fel a Debreceni Egyetem lovaskadémiájának lovardája

Jelenleg csaknem száz hallgatót szolgál ki az akadémia, nagyrészt a ménesgazda, illetve a lovas-sportképzésben résztvevő hallgatók használják. A telepen bértartásban mintegy hatvan ló van, harmada a Debreceni Egyetem tulajdonát képezi. De az arányt hamarosan növelni fogják.

„Az egyetem saját tulajdonú lovainak számát emelni kell, mert sok hallgató választja a képzést. Ez mutatja, hogy nem csupán hobbi szinten van szükség erre a lovardára” – mondta el Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

Ma tartották az akadémia lovardájának névadóját, ami ezután a debreceni születésű Ákos Ajtony sokszoros válogatott díjugrató nevét viseli. Dallos Gyula, az agrártárca miniszteri biztosa méltatta a néhai sportolót, aki személyiségével és munkásságával példaképként szolgálhat a fiatalabb generációk számára.

Az ünnepség végén felavatták Ákos Ajtony márványtábláját, majd a résztvevők elhelyezték koszorúikat.

Az avatásról készült videó a dehir.hu oldalán ITT tekinthető meg.

2021.10.05.
Forrás: dijugratoszakag.hu
Kép: lovasok.hu

Hozzászólások