Elhunyt Ákos Ajtony, a magyar díjugratás meghatározó alakja

Lovagolt az olimpián, tíznél is több helyezést szerzett Aachenben, kilenc alkalommal nyerte meg a magyar díjugrató bajnokságot. Ákos Ajtony évtizedeken át volt a legeredményesebb magyar díjugrató.

Fotó: pentathlon.hu

Ákos Ajtony 1944-ben született, lovas pályafutását Debrecenben kezdte. Kivételes tehetségére Máchánszky Gyula figyelt fel, 1960-ban már a magyar ifjúsági válogatott tagjaként lovagolt Velencében. 

Budapestre került, a Honvéd Hidász utcai lovardájában Dr. Kollár Kornél szárnyai alatt több évtizeden keresztül a legeredményesebb magyar díjugrató volt. 1971-ben nyolcadik helyen végzett a felnőtt Európa-bajnokságon, lovagolt az 1972-es müncheni olimpián, Aachenben tíznél többször szerepelt a helyezettek között.

Pályafutásának legemlékezetesebb társai: Őzike, Terike, Bálvány és Kabala voltak. Utolérhetetlen teljesítménye, hogy kilencszer nyert egyéni magyar díjugrató bajnokságot. 

A Budapesti Honvéd lovas szakosztálya után Mezőhegyesen, Csömörön és Budapest környékén edzősködött, számtalan fiatalt tanított meg lovagolni és versenyezni. A magyar öttusa válogatott lovasedzőjeként olimpiai- és világbajnokokat nevelt.

A Magyar Lovas Szövetség a legmagasabb kitüntetéssel, a Gróf Széchenyi István Emlékéremmel díjazta, valamint megkapta a Magyar Sportért Díj I. fokozatát.

Ákos Ajtony búcsúztatását 2017.február 27-én 16.00 órakor tartják a Fiumei úti Nemzeti Sírkert szóróparcellájánál.

Fotó: m4sport.hu

2017.02.14. Forrás: Díjugrató Szakág

Hozzászólások