Olimpiai aranyat duplázott Charlotte Dujardin és Valegro

Charlotte Dujardin sikeresen megvédte olimpiai bajnoki címét Valegro-val, programjukat 93.857%-ra értékelték a bírók. Az örömbe azonban egy kis üröm is vegyül, mert lehet, hogy ez volt a nagyszerű páros utolsó közös olimpiája.

Charlotte Dujardin és Valegro
Még 7 képünk van a díjlovasok utolsó olimpiai megmérettetéséről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Nem csoda, hogy Charlotte Dujardin könnyekig hatódott, miután sikeresen bemutatta kimondottan erre az alkalomra komponált zenés kűrjét Valegroval. "Valegro a tőle telhető lehető legjobbat nyújtotta, és nagyon meg vagyok hatódva” – mondta, miután lelovagolt a pályáról. A meghatottság azért is érthető, mert lehet, hogy a 14 éves Valegro-nak ez volt az utolsó olimpiája. Dujardin azt nyilatkozta, hogy a pontos dátum ugyan még nem ismert, de a ló nyugdíjazása már benne van a pakliban.

A másik két dobogós helyezést a német lovasok szerezték meg. A Weihegold OLD-ot lovagló Isabell Werth programja 89.071%-os eredménnyel az olimpiai ezüstöt, Kristina Broring-Sprehe Desperados FRH-val pedig a szépen fénylő bronzérmet szerezte meg (87.142%).

A dobogósok balról jobbra: Isabell Werth, Charlotte Dujardin, Kristina Broring-Sprehe
Még 7 képünk van a díjlovasok utolsó olimpiai megmérettetéséről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Charlotte Dujardin és Valegro ezzel a teljesítménnyel duplázott, hiszen első olimpiájukat Londonban is aranyéremmel zárták úgy egyéniben, mint csapatban. Akkori teljesítményüket most ráadásul néhány százalékkal túl is szárnyalták. A szigorú bírák ugyanis sok esetben maximális pontszámmal jutalmazták programjukat.

Az angol lovas közösségi oldalán egy meghatott posztban mondott köszönetet:

"Valaki egyszer azt mondta nekem: csak egyszer élsz, de ha jól csinálod, az is elég. Amikor először megláttam ezt a lovat Carlnál (Carl Hester – szerk.), ahogy lelassított a hosszú falnál, a hatalmas, energikus vágtájával, még el sem tudtam képzelni, hogy nem csak lehetőségem lesz edzeni és lovagolni, de hogy barátságunk és a kettőnk közti kötelék ennyire szoros lesz, hogy elérjük mindazt, amit elértünk. 

Ő egész egyszerűen a legjobb barátom, egy ló, aki testét-lelkét nekem adja minden egyes alkalommal. Mintha mindig tudná, mire gondolok lovaglás közben, éveken át nagyon keményen a lehető legjobbat hozta ki magából a kedvemért, de soha olyan sokat, mint ma. 

Nem biztos, hogy be tudom fejezni ezt a posztot, mert megint könnyek gyűlnek a szemembe, miközben ezt írom…

Carl, nem tudom szavakba önteni, mennyire hálás vagyok mindenért, amit tettél mint edzőm és mint barátom. Fantasztikus voltál ma és büszke vagyok rá, hogy az elmúlt években veled dolgozhattam."

Még 7 képünk van a díjlovasok utolsó olimpiai megmérettetéséről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Miután köszönetet mondott a támogatóknak, a csapatának és a családjának, Charlotte még ezt írta:

"És köszönöm mindenkinek, aki követ és támogat a versenyeken. Szeretném ha tudnátok, hogy a támogatásotok, a kommentjeitek és szavaitok mindig bátorítottak engem minden egyes lépésnél, amit ezen az úton tettem. 

Minden kislánynak és kisfiúnak üzenem, aki ezt olvassa, és arról álmodik, hogy többet érjen el szeretett lovával vagy pónijával: higgyetek benne, hogy bármit elérhettek, amit a szívetek diktál, mert minden lehetséges – ahogy azt ez a csodálatos, aranyszívű ló megmutatta. 

Ez egy csodálatos sport és büszke vagyok, hogy a részese lehetek. Köszönöm mindenkinek. Azt hiszem, egész éjszaka ünnepelni fogunk.”

Még 7 képünk van a díjlovasok utolsó olimpiai megmérettetéséről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

2016.08.16. Forrás: Horse&Hound, Facebook
Fotó: Rio2016, FEI

Hozzászólások