A magyarok a világ 10. legjobb egyesfogathajtói

Népes mezőny és kiváló lovak küzdöttek az egyesfogathajtók világbajnokságán Piberben. A világbajnoki cím sorsa az utolsó pillanatig kérdéses volt, a magyar csapat az előkelő 10. helyen végzett.

Kun Andrea egy korábbi versenyén – Fotó: Ifj. Bozsik József

Ifj. Bozsik József szövetségi kapitány a versenyt megelőző állatorvosi szemle után jelölte ki a magyar csapatot és az egyéni indulókat.

A csapat tagjai:

Gáspár Szilvia – Argosz
Kun Andrea – Armani
Nyúl Katalin – Ziezo

 

Egyéni indulóink:

Farkas József – Ragyogó
Németh László – Opall

A csapat tartalék lova Rouge volt, akivel ifj. Bozsik József Mindszenten, a Fiatal Fogatlovak Kvalifikáló Versenyén győzelmet aratott a 7 éves lovak korcsoportjában.

Díjhajtás: diszkvalifikálták a 2014-es izsáki bajnokot

Legeredményesebb hajtónk pazar programmal Gáspár Szilvia volt, aki Argosszal 55,79 hibapontot hajtott és a 13. helyen zárta a versenyszámot. Nyúl Katalin és Ziezo 59,10 hibaponttal a 27., Farkas József és Ragyogó 67,79 hibaponttal az 57. helyről várta a folytatást. Németh László és Opáll 80,43 hibapontot, míg Kun Andrea és Armani 88,11 hibapontot gyűjtött össze az első versenyszámban.

A díjhajtást a legkevesebb hibaponttal záró holland versenyzőt, Wilbrord van den Broek-ot, aki 2014-ben Izsákon egyéni aranyérmet nyert kizárták, lovát, Oscart pedig diszkvalifikálták a versenyből, ugyanis miután kihajtott a négyszögből vért és sebet találtak az állat szájában.

Maraton: a hölgyek vitték a prímet

A maratonon a várakozásoknak megfelelően Nyúl Katalin és Kun Andrea szerepeltek a legeredményesebben a magyar hajtók közül. Gáspár Szilvia becsülettel végig küzdött, de Farkas József és Németh László is előrébb tudott lépni az eredménylistán.

A mindent eldöntő akadályhajtás

Nyúl Katalin és Kun Andrea az akadályhajtásban a negyedik helyre küzdötte fel a csapatot a világ 18 nemzetét felsorakoztató mezőnyben. Összetettben a magyar csapat Gáspár Szilviával kiegészülve beállította az eddigi legjobb eredményét és a tizedik helyen zárt.

Egyéniben Nyúl Katalin lett a legeredményesebb magyar, az akadályhajtásban az előkelő 11. helyen zárt, míg összetettben a 25. lett a világ 75 hajtója közül. Az egyéni induló Farkas József is derekasan helytállt, míg Németh Lászlót pályatévesztés miatt sajnos kizárták az utolsó napon.

Fejleszteni kell a lóállományt

„Összességében elmondható, hogy soha nem látott mennyiségű nemzet és komoly minőségű ló küzdött meg ezen a világbajnokságon és az utolsó pillanatig nyitott volt a világbajnoki cím sorsa közel 15 hajtó számára. Fiatal hajtóink nagyon tehetségesek, sajnos azonban a válogatott lóállománya továbbra is jóval gyengébb, mint a nemzetközi élvonal, és kizárólag külföldi lovakból (4 KWPN és 1 oldenburgi) áll.”

Magyar hajtóink egyre jobban, szebben és gyorsabban hajtanak ám ehhez a lóállományt is fejleszteni kell. Ezekkel a lovakkal ez a maximum teljesítmény, amire képesek vagyunk.” – írja összefoglalójában ifj. Bozsik József szövetségi kapitány.

2016.08.15.
Forrás: Fogathajtó Szakág
Kép: Canva
Frissítve: 2022.08.12.

 

Hozzászólások