Ismét Díjlovagló Világkupa Kaposvárott

Három nap, 11 nemzet, 55 lovas, 13.000 eurós összdíjazás – kezdetét veszi a Díjlovagló Világkupa Kaposvárott. 

Egy év kihagyás után visszatér a kaposvári Pannon Lovas Akadémiára a díjlovagló Világkupa mezőnye: az impozáns lovardában október 10. és 12. között, immár 26. alkalommal rendezik meg a rangos nemzetközi viadalt. A háromnapos versengésre 11 nemzet 55 lovasa nevezett, és közönség ezúttal is neves sportembereket láthat majd. Az összdíjazás 13.000 euró, a programban 17 versenyszám kapott helyet, a belépés pedig ezúttal is ingyenes

A sikertörténet még a nyolcvanas évek végén kezdődött, amikor a kaposvári lovasbázis egyik szabad területén kialakították a díjlovagló négyszöget, és a bírói torony mellett elhelyeztek az érdeklődőknek öt padot. Az első Világkupa-forduló rögtön igazán hangulatos és emlékezetes volt, a nemzetközi mezőny tagjai jól érezték magukat, és a magyar szervezők néhány éven belül már komoly hírnevet vívtak ki maguknak.

A kaposváriak közben egy sikeres ifjúsági Európa-bajnokságot is rendeztek ebben a szakágban, és az eltelt évek során a sportág összes ismert vezetője ellátogatott Somogyba. A Világkupa-fordulókra egyre többen neveztek, és a bírói gárda is egyre komolyabb szakemberekből állt össze. Ugyancsak nagy dolog, hogy a somogyi megyeszékhely olyan világvárosokkal együtt kapott helyet a Világkupa-sorozatban, mint Párizs, London, Amszterdam, Moszkva vagy éppen Los Angeles.

A kilencvenes éveket hatalmas magyar sikerek jellemezték: a legendás páros, Dallos Gyula és Aktion összesen nyolc alkalommal szerezte meg a kaposvári forduló első helyét. A magyar klasszison kívül csak német, svájci, osztrák, lengyel és dán sportoló tudott nyerni a magyarországi fordulóban 1988 óta, legutóbb pedig Ausztráliába került az első helyezés.

Az ezredforduló utáni évek újabb nagy előrelépést hoztak: a viadal múltjára és jó hírére való tekintettel immár a sportág legnagyobb alakjai is szívesen látogattak el hozzánk. Olimpiai bajnokok, világ- és Európa-bajnoki dobogósok egész sora tette tiszteletét a Pannon Lovas Akadémián, így a szakértő közönség valóban a világ krémjét láthatta testközelből. A számok ezúttal is önmagukért beszélnek: az elmúlt 25 évben 40 ország 1500 díjlovasa szerepelt Kaposváron.

Október 10-e és 12-e között már a 26. versenyt tekinthetik meg a nézők. A programban összesen 17 versenyszám kapott helyet, a napi műsor 9 órakor kezdődik. A zenés kűröket ezúttal is a vasárnapi záró napon tartják. A tehetséges magyar versenyzők között ott lesz a mezőnyben a kaposvári idei kategória-magyar bajnok Farkas Katalin is.

2014.10.10. Forrás: Kapos.hu

Hozzászólások