Mesébe illő fedeles lovardák

Bár a ló puszták szabad vándora, sorsa már több ezer éve összefonódott az emberével. Ahogy múlik az idő, nem csak a technika fejlődik, hanem az istállók és fedeles lovardák kialakítása, belső dizájnja is változik, egyre nagyobb kényelmet biztosítva lónak és lovasnak egyaránt.Tágas, szellős, terek, sok természetes fény a korszerű istállók védjegye.

Ha már szebbnél szebb istállókról és fedelesekről esik szó, ne feledjük, hogy Magyarországon van két ménesbirtok, melyeket műemlékvédelmi hellyé nyilvánították. Melyik is ez a kettő?

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok

Az egyik a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok fedeles lovardája, melynek épületét a napóleoni seregek dúlását (1809) követően emelték. 

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok fedeles lovardája

Mezőhegyes

Másik műemlékvédelem alatt álló fedeles lovardánk, melyet minden lovasnak látnia kell Mezőhegyesen áll. 1809-ben épült Hild János tervei alapján, 1885-ben került sor az átépítésére, nemrégiben pedig fel is újították a ménesbirtokot. 

A központi ménesudvarban és a két külterületi ménesben ma több mint 300 lovat tartanak és nevelnek, amelyek a nóniusz, a magyar sportló és csekély számban az ügető fajtákból tevődnek össze. A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok az UNESCO Világörökségi Listájának magyar várományosai közt szerepel, melyből a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága terjeszti elő a jelölteket a nemzetközi cím elnyerésére.

A Hild József tervei alapján épült fedeles lovarda Mezőhegyesen

Nemzetközi viszonylatban az egyik legkülönlegesebb istálló – talán nem okoz nagy meglepetést – az Arab Emírségekben található. Csekélység lenne azt állítani, hogy "csak egy istálló". Sokkal inkább a luxus istállók elit mezőnyébe tartozik, ahol minden megtalálható amire csak a lovaknak és lovasaiknak szüksége lehet. 

A Meydan lóversenypálya, és istálló – itt 2012-ben Overdose is "szállást kapott" – mérete vetekszik az Ascotival. A képen az istálló közlekedési folyosója látható, ahol nem csak a kis golfautók kocsik kapnak helyet közlekedésre, hanem a lovak is ezt az útvonalat használják. 

Meydan istálló, Dubai

Érdekelnek még érdekes, és lenyűgöző istállók? Csak helyezed magad kényelembe, és nézd meg átlagosnak egyáltalán nem mondható istállókat, és fedeles lovardákat bemutató összeállításunkat. Kattints a képekre és éld bele magad a látványba! 

2014.06.23. Sebestyén Dóra Lovasok.hu
Fotók: Műemlékem.hu, Pinterest.com

Hozzászólások