Fogyaszt, ellazít és boldogabbá tesz a lovaglás

A brit Lovasszövetség kezdeményezésére egyre inkább előtérbe kerülnek a lovaglás egészségre gyakorolt jótékony hatásai Angliában. Vezető fitness edzők is részt vesznek az "Ügess, hogy formába lendülj" kampányban, hogy népszerűsítsék ezt a mozgásformát. 

Egy 2011-es kutatás alapján egy óra lovaglás során 360 kalóriát is elégethetsz (ugyanannyit, mint egyórányi kerékpározással), és miközben a jókedv is garantált.

De nem csak a lovaglás, hanem a lovak körül végzett munka is fitten tart – egy vonatkozó kutatás szerint heti 150 perc már jelentősen hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez – és még fogyni is segíthet

Gondoltad volna, hogy lovad bokszának kitrágyázása közben tíz perc alatt 80 kalóriát égetsz el? Komoly izommunkát jelent ez a sport (és életforma), ami a mellett, hogy fogyaszt, fejleszti az egyensúlyérzetet és tartásjavító hatása is van.

A lovaglás nem csak a testet, de a lelket is karbantartja. A lovakkal való törődés igazi gyógyír a léleknek. Lovaglás közben endorfin termelődik a szervezetben, ami mosolyt csal a lovasok arcára. És hát a lovaglás is egy módja a természethez való visszatalálásnak, ami megnyugtat és segíti levezetni a stresszt.

Néhány figyelemreméltó tény, amit eddig nem tudtál:

  • Az ügetés és a vágta bizonyítottan növeli a lovas energiafelhasználását (és nem csak a lóét). Egy óra idomítómunka 360, egy óra lazább tereplovaglás 240 kalóriát éget el.

  • A lovaglás javítja az általános erőnlétet, erősíti az izmokat.

  • A lovaglás kifejezetten alkalmas a nők fizikai aktivitásának növelésére.

  • A lovasok boldogok! Tény, hogy a lovaglás és a lovakkal való foglalkozás serkenti a pozitív pszichológiai érzetek kialakulását.

  • Kettőn áll a vásár: a lovasok egyre motiváltabbá válnak a sport rendszeres végzésében azáltal, hogy szoros kapcsolatba kerülnek a lovakkal.

  • Sosem késő elkezdeni! Az angliai felmérésben nagyobb részt nők vettek részt és több mint 37 százalékuk volt 45 évnél idősebb. Kortól és nemtől függetlenül űzhető sport és bármikor megtanulható, csak szorgalom kérdése.

Mozogni jó de még jobb, ha közben nem csak a test, hanem a lélek is fejlődhet. A lovaglásnál pedig mindkettő adott.

2013.03.08.  Pabeschitz Virág, Lovasok.hu
Forrás: www.bef.co.uk


KapcsoLÓdó cikkek:

A lovaglás könnyű? >>

Idősebbek is elkezdhetik! >>

Lépések a tökéletes kezdethez, avagy a megfelelő oktató kiválasztása >>

A lovaglásról >>

Hozzászólások