Hogyan nyírjunk lovat?

10 lépésben, egyszerűen…

1. Vezesd elő a lovat a nyíráshoz kiszemelt helyre és kösd ki a speciális kötéssel, ahogyan lovakat szokás kikötni. Vedd elő a nyírógépet, a 4,5 kg sárgarépát és ugyanennyi almát, 4 db tartalék kötőféket és 6 db tartalék kötelet, kiskefét, nagykefét, sámlit, létrát, nyugtatót, elsősegélydobozt, egy üveg pálinkát.

2. Vedd a jobb kezedbe a lónyírógépet és tartsd lazán, de biztos fogással, jobb könyököd enyhe felemelésével, majd kapcsold be. Kapcsold ki a lónyírógépet és egy tartalék kötőfékkel fuss a lovad után a tanya végébe. Miután visszavezetted a lovat a művelet helyszínére, kösd meg két kötéllel, majd ülj le és igyál egy felest.

3. Etesd meg a kigúvadt szemű, hevesen toporgó lovat sárgarépával és nyugodt hangon gügyöréssz neki, valamint simogasd gyengéden. A 2. pontban leírt technikával újra vedd kezedbe a lónyírógépet és kapcsold be. Lassú, nyugodt mozdulattal, laza csuklótartással érintsd a lónyírógépet a ló testéhez. Kapcsold ki a lónyíró gépet és egy tartalék kötőfékkel meg egy kötéllel menj a lovad után a boxába. Ne anyázz.

4. Vezesd vissza a lovat a nyírásra kijelölt helyszínre, kösd meg még három kötéllel és tegyél a fejére egy plusz kötőféket. Vedd elő a nyugtatópasztát és gyakorlott mozdulattal adagold a ló szájába. Töröld le a pasztát a hajadról, a cipődről, a lónyírógépről, a ló sörényéről és az addigra köréd gyűlt sírva röhögő bámészkodókat kérdezd meg, nincs-e jobb dolguk. A válasz úgyis negatív lesz, úgyhogy fogd be őket segíteni.

5. Igyál egy újabb felest segítőiddel is.

6. Kérj meg három embert, hogy fixálja a ló fejét, kettőt, hogy oldalról biztosítsa a testét, egyet, hogy folyamatosan adagolja a szájába az almát, egyet pedig, hogy felvegye az első lábát. Kapcsold be a lónyírógépet. Kapcsold ki a lónyíró gépet és szedd le a segítőidet a karámfáról, villanyoszlopról, padlásról, majd eredj a lovad után a tanya másik végébe, két tartalék kötőfékkel és egy nyugtatópasztával.

7. Vezesd vissza a lovad a helyszínre, kerüld a vágóhíd és lókolbász említését, majd add be a nyugtató pasztát (magadnak). Nézz körül és vedd észre, hogy segítőid leléceltek. Ismételd meg az 5. pontban leírtakat, immáron egyedül. Add oda a maradék sárgarépát és almát a lónak.

8. A szédüléssel és remegő kezeiddel mit sem törődve, kapcsold be újfent a lónyíró gépet és nyugodt, kiegyensúlyozott mosollyal az arcodon, vidáman kezdd el nyírni a lovad szőrét. Kerüld az idegesen piaffozó, fújtató és horkoló állat felmenőinek minősítését, és a lóhús felhasználási formáinak felsorolását.

9. Néhány perc múlva próbáld meg eltávolítani a szemedből, szádból, füledből a már lenyírt lószőrt –úgyse sikerül. Igyál meg még két felest és röhögj hangosan félig kopasz lovadon.

10. Ezek után meg se próbáld bekapcsolni a lovat és megnyírni a gépet…

2012.11.22. Írta: Nagy Zsófia
Forrás: istallogoz.blogspot.hu
Frissítve: 2022.08.03.
Fotó: Canva

Hozzászólások