Kinyíltak a francia ménesek

Két nap méneslátogatás, két nap csoda. Immár nyolcadik éve egyetlen hétvégére, a fedeztetési szezon kezdete előtt megnyílnak még a legzártabb francia ménesek kapui is. A Route des Etalons során nemcsak Le Havre-t, a jelenlegi legdrágább francia mént, hanem Aga Khan, a Darley, vagy a katari uralkodócsalád legjobb fedezőménjeit is mindenki meglátogathatja.

Le Havre jelenleg a legdrágább francia mén 60.000 eurós fedeztetési díjjal.
Még 18 képünk van a francia ménesekről. A galéria megtekintéséhez kattins a képre.

A világ ötödik-hatodik legjelentősebb angol telivértenyésztő országa Franciaország az USA, Ausztrália, Írország, valamint Japán után. Még a nagyhatalomnak számító Angliát is meg tudták némileg előzni a náluk született csikók számát tekintve.

A január 21-22-én megrendezett Route des Étalons-on, azaz a „Mének útján” neves 23 normandiai ménes (Normandia a francia telivértenyésztés központja), 90 ménnel vett részt. Ekkor reggeltől sötétedésig nyitva állnak a tenyésztő központok kapui és a nap során folyamatosan felvezetik a méneket, miközben a verseny- és tenyészeredményeiket ismertetve bemutatják őket.

Az eseményt mindig a február 15-én kezdődő fedeztetési szezon (az angol telivéreknél csak természetes úton lehet fedeztetni, azaz a mesterséges termékenyítés tilos) előtt tartják néhány héttel, hogy azoknak a tenyésztőknek, akik még nem döntöttek a kancájuk párjáról, legyen elég idejük rátalálni a legszimpatikusabb ménre. A ménesek ezt az alkalmat használják ki az új felállítású ménjeik bemutatására, reklámozására is.

Ekkor persze személyes kapcsolatokat is lehet építeni vagy felújítani, egyszerűen lehet kérdéseket feltenni a fedeztetéssel kapcsolatban, látható, hogy milyen állapotban vannak a mének, a hely, és hogy milyen feltételekkel fogadják a kancákat, sőt még esetleg kedvező fedeztetési ajánlatokat is kaphatnak a szerencsések. A ménesek eladással foglalkozó munkatársai ugyanis keményen dolgoznak a háttérben ilyenkor.

Siyoui 45.000 euróért fedez a Haras de Bonnevalban.
Még 18 képünk van a francia ménesekről. A galéria megtekintéséhez kattins a képre.

A rendezvény látogatóinak tábora az elmúlt nyolc év alatt folyamatosan nőtt és egyben egyre nemzetközibbé vált. A hazai érdeklődőkhöz, valamint a többi nagy telivértenyésztő nemzet, az angolok és írek mellé csatlakoztak többek között a németek és a spanyolok is, illetve idén egy negyvenfős cseh csoport is érkezett. Magyarországról a Dióspusztai Nemzeti Ménes képviselői vettek részt az eseményen.

A franciák azonban nemcsak a mének népszerűsítését remélik a rendezvénytől, hanem a tenyészállományuk, azaz a teljes tenyésztés bővülését is. Egyre több külföldi kancatulajdonosnak fordul meg a fejében ugyanis az, hogy ideküldje először egy, majd később több kancáját is tenyésztésbe, mivel a francia tenyésztői prémiumok minden más országénál magasabbak, ami komoly vonzerőt jelent. (A pénzdíjak felett a francia futtatóknak, illetve tenyésztőknek a franciaországi versenyekben, illetve egyes Európán kívüli nagyversenyekben elért helyezések esetén úgynevezett futtatói és tenyésztői prémiumot is fizetnek.) A ménesek természetesen néhány finom falattal és meleg itallal is vendégül látják a  érdeklődőket, ami még könnyebbé teszi a közvetlen és eredményes beszélgetéseket.

Franciaország azért is vonzó lehet a tenyésztők számára, mert a fedeztetési díjak Angliával és Írországgal összehasonlítva jóval kedvezőbbek, miközben a minőségre sem lehet panasz. A három ország élvonalbéli ménjeinek fedeztetési díjai itt láthatóak.

Sidestep a Darley új sprinter ménje Ausztráliából érkezett.
Még 18 képünk van a francia ménesekről. A galéria megtekintéséhez kattins a képre.

Hasonló rendezvényeket más, jelentős telivértenyésztéssel rendelkező országokban, így például Angliában, az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban és legközelebb a január 28-29-i hétvégén Írországban (Irish Stallion Trail) is tartanak.

Induljunk el akkor az úton és kezdődjön a méneslátogatás! A következő néhány cikkből álló sorozatban nyolc ménest ismerhetsz meg közelebbről. Nézzük a legközelebbi úticélokat:

  • Haras de Bonneval: Aga Khan francia ménese
  • Haras du Logis: Darley, azaz a dubai uralkodó, Mohammed Al Maktúm sejk ménese
  • Haras de Bouquetot: a katari uralkodócsalád egyik tagjának, Johan Al Thaninak a ménese, aki Al Saquab néven futtat
  • Haras du Quesnay: a Head család ménese, ahol Trêve is született
  • Haras de la Cauvinière: ahol a legdrágább francia mén, Le Havre áll
  • Két feltörekvő ménesbe, a Haras de Grandcamp-ba és a Haras du Thenney-be
  • Megismerheted, hogyan él Letty, az egykori Magyar, valamint Svájci Kancadíj, a Hazafi Díj, a Kétévesek Kritériumának, illetve a Gróf Széchenyi István Díjnak a kétszeres győztese a Haras de Maulepaire-ben.

2017.01.24. Szöveg és fotók: Vonczem Gabriella

Hozzászólások