Kilenc magyar ló menni Kína

Február elején megkezdődhet a magyar tenyész- és versenylovak szállítása Kínába. Az első kilenc ló Magyarországon és Kínában is szigorú karanténban tölt egy-egy hónapot, mielőtt új gazdáikhoz kerülnek. 

A kínai élőállat-export a hazai lóágazat kiemelkedő sikere, amely egyben a magas színvonalú magyar lótenyésztés és az állategészségügyi szolgálat elismerése is.

Az élőállat-export megvalósítása érdekében 2015 januárjában látogattak először Magyarországra a kínai hatóság szakemberei. A sikeres auditot a protokoll-előírások és a kísérő dokumentumok elfogadása követte, majd 2015 novemberében már a lóexporttal kapcsolatos ellenőrzések elvégzésére érkezett hazánkba egy kínai hatósági állatorvos. A szakember másfél hónapos ittartózkodása alatt többek között részt vett a lovak és a karantén helyszínének kiválasztásában, az állatorvosi vizsgálatokon, valamint a laboreredmények kiértékelésében. A kínai szakember elismerősen nyilatkozott a magyar lótenyésztés és -tartás magas színvonaláról, a magyarok lovak iránti szeretetéről, valamint a hazai állategészségügyi hatóság felkészültségéről.

A szállításra kiválasztott kilenc ló (három mén és hat kanca) jelenleg a kínai hatóság által megjelölt karantén helyszínén, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar egyik telepének elkülönített istállójában tartózkodik. Az állatoknak a 30 napos karantén alatt a teljes személy- és állatforgalom tilalma mellett elkülönített takarmányt és gondozószemélyzetet is biztosítanak.

Az elkülönítés január végéig tart, ezt követően a lovaknak a Kínába való megérkezés után is egy hónapot karanténban kell tölteniük és ismét át kell esniük a szükséges vizsgálatokon. Az állatokat előreláthatólag március elsején adják át új tulajdonosaiknak.

A magyar lovak iránti érdeklődés továbbra is jelentős Kínában, ezért az első sikeres szállítás után újabb vásárlási igény várható. A kínai hatóság a kedvező tapasztalatok után előzetesen javasolta a protokoll felülvizsgálatát és enyhítését, amit a Földművelésügyi Minisztérium az első sikeres kiszállítást követően haladéktalanul kezdeményezni fog.

2016.01.18. Forrás: FM Sajtóiroda

Hozzászólások