Úttörő felfedezés a lószemészetben?

Új műtéti eljárást dolgoztak ki amerikai állatorvosok a lószemészet terén, adták hírül angol nyelvű lovas portálok. Azonban a tengerentúlon most forradalmi újdonságként bemutatott technika Európában már nem újkeletű. Egy magyar származású állatorvos 2007 óta már több mint 500 ló esetében alkalmazta Németországban.

Fotó: Németh Tamás

A Mississippi State University College of Veterinary Medicine (MSU CVM) állatorvosai, Caroline Betbeze és Robin Fontenot műtéti eljárásának újdonsága, hogy álló lovon, úgynevezett vezetéses érzéstelenítéssel (tehát az érző idegek érzéstelenítésével) is elvégezhető a beteg szem eltávolítása. 

Erre a drasztikus beavatkozásra olyan esetekben lehet szükség, amikor a ló szeme baleset, vagy betegség miatt visszafordíthatatlanul károsodott, a ló már nem lát vele, viszont a beteg szem folyamatos fájdalmat jelent számára. A szem eltávolítása ilyen esetekben jelentősen javít a ló életminőségén. A szemhéjat ilyenkor az állatorvosok lezárják, helyére pedig általában egy úgynevezett intraorbitalis protézis kerül. Az operációt követően úgy néz ki, mintha a lónak csukva lenne a szeme. 

Dr. Tóth József vizsgálat közben

Az operációt követően úgy néz ki, mintha a lónak csukva lenne a szeme.

Ezt a műtétet korábban általános anesztéziában, tehát altatásban, fekvő lovon hajtották végre, kórházi körülmények között – legalábbis Amerikában. A két állatorvos célja egy egyszerűbb, biztonságosabb, gyorsabb és olcsóbb módszer kidolgozása volt, így jutottak el az altatást kiváltó bódításig és vezetéses érzéstelenítésig. A Mississippi State University College szakemberei 2014 decembere óta hét ilyen műtétet hajtottak végre. Az új eljárás további előnye, hogy tapasztalataik szerint lerövidült a lábadozás időszaka az altatásban végzett műtétekhez képest.

Úgy tűnik azonban, hogy van egy magyar szakember, aki lószemészet terén is megelőzi korát. Az álló helyzetben, bódítás és vezetéses érzéstelenítés mellett végrehajtott szemeltávolító műtétek úttörője ugyanis a magyar származású Prof. Dr. Tóth József (DSc; PhD; med.vet.). Tóth József professzor évek óta Németországban dolgozik és nem csak a lovak szemészeti ellátásában, de például a hasűri sebészet terén is nemzetközileg elismert szakembernek számít

Prof. Dr. Tóth József munka közben

Az álló helyzetben, vezetéses érzéstelenítéssel való szemeltávolítás technikáját 2007 óta alkalmazza, ezidő alatt már több mint 500 olyan lovon segített, akiknek a szeme valamely okból menthetetlen volt. Tapasztalatairól most készít egy elemző közleményt a Pferdeheilkunde számára. Módszeréről 2010-ben és 2012-ben előadást tartott a magyar lógyógyász állatorvosoknak

Tóth József professzor legújabb műtéti eljárása azt is lehetővé teszi, hogy azok a lovak, akiknek a szemét el kell távolítani, továbbra is teljes szépségükben mutathassák meg magukat. Eddig 21 sportló kapott műszemet – köztük egy olimpikon hátas is -, a végeredmény pedig elképesztően természetes és élethű hatású. A tulajdonosok számára nagy öröm egy-egy ilyen eredményes műtét, hiszen vége a sajnálkozó pillantásoknak, a magyarázkodásnak, és a "szegény paci, mi történt vele?" jellegű kérdéseknek.  

 

A végeredmény olyan, mint az igazi – két ló, akik a legújabb műtéti eljárás után műszemmel élnek 

Tóth professzor nem csak szemészeti eljárásaival ért el vitathatatlan eredményeket a lovak gyógyítása terén, de úttörő szerepe volt az immunhátterű szaruhártya-gyulladás implantátummal történő gyógyításában is.  

Dr. Tóth József nem csak lovakat gyógyít

Prof. Dr. Tóth József (DSc; PhD; med.vet.)

 • 1976 – 1981 Az Állatorvosi Egyetem Sebészeti és Szemészeti Tanszékének tudományos munkatársa 
 • 1978 – 1979 Katonai szolgálatát a Központi Honvéd Kórházban az aneszteziológiai és intenzív osztályon töltötte. 
 • 1981 – 1984 A Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosa 
 • 1984 – 1988 Az Állatorvosi Egyetem Sebészeti és Szemészeti Tanszékének adjunktusa
 • 1987 Kandidátusi értekezés (PhD): Félig nyílt rendszerű altatógépek alkalmazása az állatorvosi sebészetben
 • 1971 – 1976 Állatorvosi Egyetem, Budapest 
 • 1988 – 1991 Sebészeti és Szemészeti Tanszék docense 
 • 1989 – 1999 A Sebészeti és Szemészeti Tanszék tanszékvezető docense
 • 1990 – 1991 Az Állatorvosi Egyetem klinikai rektorhelyettese
 • 1991 Egyetemi tanári kinevezés – A Sebészeti és Szemészeti Tanszék megbízott professzora 
 • 1997 – 2000 Főorvos és vezető sebész a hochmoori lóklinikán (Tierklinik Hochmoor) – lágyrész és hasűri sebészet, belgyógyászat, lovak szemészete 
 • 2000 A Justus Liebig Egyetem Lósebészeti Tanszékének főorvosa
 • 2001 – 2003. júliusáig a Bergischen Tierklinik Heiligenhaus vezető főorvosa
 • 2002 A Magyar Tudományos Akadémia Doktora (DSc)
 • 2003 augusztusától a Tierklinik Hochmoor vezető sebésze és tudományos vezetője
 • 2011 – Domäne Karthaus Állatorvosi Klinika tudományos vezetője és a szemészeti részleg vezetője

215 tudományos közleményt, 3 könyvet, 8 könyvrészletet  jegyez. 

2015.07.29. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Fotók:  Prof. Dr. Tóth József
Forrás: TheHorse.com

Hozzászólások