Önálló fajta lehet a muraközi ló?

Egyre több lótenyésztő foglalkozna a muraközi lóval, az Őrségi Nemzeti Parkban létrehozott állomány pedig az első lépés lehet a fajta önállóvá válásához.

A muraközi ló a magyar hidegvérű tájfajtája, nevét a délnyugat-magyarországi Muraközről kapta. Ez  finomabb felépítésű hidevgérű a 20. század második felében azonban csaknem eltűnt.

Az Őrségi Nemzeti Park már 2003-ban célul tűzte ki a muraközi ló megmentését. Az azóta létrehozott tenyészet pedig ma már alkalmas arra, hogy az állomány génmegőrzését, regenerálását és hasznosítását célzó, kutatást is magában foglaló mintaprogram induljon el, megtéve az első lépést a muraközi ló önálló fajtaként való elismertetéséhez – mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára az Őrségi Nemzeti Park génmegőrzéssel foglalkozó szakmai rendezvényén.

Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója elmondta: szakmai napjukra olyan lótenyésztőket hívtak meg, akik szívesen foglalkoznának a muraközi tenyésztésével. A munkába már bevont tenyésztők számára ménvizsgát is tartottak.

Hozzáfűzte: a muraközi ló számos előnye közül a legfontosabb nyugodt természete, nagy fizikai terhelhetősége, ami alkalmassá teszi például kocsihúzásra, teherszállításra, de kezdő lovasok oktatására és akár terápiás célokra is.

Az Őrségi Nemzeti Parkban található az ország egyetlen muraközi tenyészete, amely 60-70 lóból áll, de egyre inkább érdeklődnek a magántenyésztők is a muraközi iránt. Többen alá is írták azt a szándéknyilatkozatot, amelyben elkötelezték magukat a muraközi ló megmentésére – mondta Markovics Tibor.

2016.10.26. Forrás: MTI
Fotó: Haga Zsuzsi

Hozzászólások