Izlandi – az ötjármódú ló

Az izlandi ló története visszanyúlik a kilencedik századba, mikor a viking telepesek benépesítették Izland szigetét. A vikingek legjobb lovaikat hozták magukkal, különböző fajtákból – valószínű, hogy germán, skandináv és angol fajták keveredtek.

Annak ellenére, hogy a fajta eredete nagyon vegyes, az elszigeteltség miatt mára az izlandi a világ egyik legtisztább vérvonalú lófajtája.

Évszázadokon keresztül az izlandi ló volt a sziget lakóinak legfőbb segítője. Része volt a mindennapi életnek, végigkísérte az ember életét a születéstől a halálig.

1940-ben, amikor az első automobil megérkezett Izlandra, még a ló volt a legfőbb szállítási eszköz és ló végezte a mezőgazdasági munka javarészét is. Ezután viszont rohamosan csökkent a jelentősége, de néhány lelkes tenyésztőnek hála, akik főleg a lovaglásban voltak érdekeltek, a fajta fenn tudott maradni.

Ma Izlandon körülbelül 80.000 lovat tartanak számon – hihetetlen szám a 300.000-es össznépességhez képest. A lovakat szabadidő-lovaglásra és versenyzésre használják. Az izlandi lovak nyilvántartása és a törzskönyvek kiállítása a World Fengur nevű adatbázis segítségével történik. Ebben ma körülbelül 300.000 lovat tartanak nyilván, nagyrészük Németországban és a skandináv országokban él.

Az izlandi ló alaptermészetét a kíváncsiság, kiegyensúlyozottság, intelligencia, nagy munkabírás és igénytelenség jellemzi. A legtöbb színárnyalat ennél a fajtánál látható – több mint 40 szín és 100 féle variáció különböztethető meg. Mivel ez a fajta a sziget elszigeteltségében alakult ki, a jellegzetesen kontinentális lóbetegségek nem érintették, így természetesen az immunitás sem alakult ki ezek ellen. Ezért nagyon fontos, hogy az Izlandról importált lovakat minden ismert védőoltással el kell látni.

Mi tette ennyire népszerűvé az izlandi lovat?

A teljes harmónia, az egyensúly, állandó ütem – töltben elmegyünk a világ végéig is!

Mindegy, hogy kezdő vagy haladó lovas, aki egyszer már kipróbálta a töltöt, az örökre beleszeret ebbe a lófajtába. Az izlandi lovaknak négy vagy öt jármódjuk van, eszerint négy- vagy öt járómódú izlandi lovat különböztetünk meg. Ezek a következők: lépés, ügetés és vágta

– tölt: Az izlandi ló speciális négyütemű jármódja. A hátsó lábak mélyen a ló teste alá lépnek, és a súly nagy részét viszik, míg első lábait magasra emeli az állat. A tölt egy nagyon lágy jármód, amit sokszor úgy mutatnak be, hogy a lovas egyik kezében egy teli pezsgőspoharat, a másik kezében pedig a szárat tartja és nagy sebességgel halad anélkül, hogy akár csak egy csepp is kiloccsanna. Töltben bármilyen sebességgel lehet lovagolni a lassútól a gyorsig, akár a vágtával is felveszi a versenyt.

Tölt

flying pace egy kétütemű jármód, amikor a ló az azonos oldalon lévő első és hátsó lábait egyszerre mozdítja. (Ennek ellenére a repülő pace nem ugyanaz, mint a poroszka.) A lovak ebben a jármódban is nagy sebesség elérésére képesek. Nem mindegyik izlandi képes azonban a repülő pace-re. Amelyik igen, az az úgynevezett ötjármódú ló.

Flying Pace

A nemzetközi izlandi ló szövetség (FEIF) 18 tagállamot foglal magába. Minden második évben világbajnokságot rendeznek, amelyre minden tagország csapatot küld.

A világbajnokságot soha nem Izlandon tartják, mert oda tilos lovat beszállítani, és a megmérettetésre Izlandról érkező lovak sem kerülhetnek soha vissza a szigetre.

A versenyeket vizsgáknak hívják, melyek nagyon sokféle típusúak és osztályúak lehetnek: tölt, négy jármód, öt jármód, pace verseny és pace teszt.

Az izlandi nagy munkabírású, kiegyensúlyozott és intelligens lófajta, kitűnő társ, nagyszerű hobbiló. Nagyon jól bírja a hegyvidéki terepet, kiválóan alkalmas túrázásra.

Az izlandi lovak belovaglása a negyedik életévükben kezdődik. Eddig az időpontig a csikó a szabad legelőn tartózkodik az anyjával és a többi lóval.

Az Ivói Izlandi Lovardában 14 lovat tartunk, rendszeresen szervezünk lovastúrákat a Hargita hegységben napi átlag 40-50 km-es menettávval. Emellett tölt oktatást tartunk az érdeklődőknek és nyári lovastáborokat is szervezünk gyerekek számára. Tenyésztéssel ezidáig nem foglakoztunk, de terveink között szerepel egy tenyészmén beszerzése.


További informácókkal állok minden érdeklődő rendelkezésére:
Albert András
aalbert@albertek.ro
www.izlandilovak.ro

2012.10.09. Albert András. Ivói Izlandi Lovarda
Frissítve: 2015.08.17. Fotók: Flickr.com

Hozzászólások