Brit vadlovakat szállítanak Csehországba

Tizennégy Exmoor vadlovat szállítanak Nagy-Britanniából Csehországba január 28-án, ahol a Prágától észak-keletre elterülő Milovice volt katonai körzetben szabadon engedik őket.

Ezek a vadlovak régen a csehországi állatvilág részét képezték, de az idők folyamán az emberek gyakorlatilag egész Európában kipusztították őket.

A több mint százötven hektáros Milovice egykoron katonai körzet volt, az ötvenes évek elejétől a kilencvenes évek elejéig a civil világ elől jórészt elzárt területnek számított, ezért az ottani állatvilágot és növényzetet csak a katonák gyakorlatozásai zavarták. A terület állatokban és növényekben is rendkívül gazdag, és a cseh állam ezt a gazdagságot szeretné megőrizni, illetve továbbfejleszteni.

A nagyszabású tervek keretében most megpróbálják megmenteni mindazt, ami menthető. Külön projekt készült a térségben található ritka lepkefajok megmentésére, egy másik projekt keretében először vadlovakat, majd később más, korábban itt élő állatokat is, például bölényeket, telepítenek a térségbe – mutatta be a terveket Dalibor Dostál, a Ceská krajina (Cseh táj) nevű civil szervezet képviselője.

"Az Exmoor vadlovak visszatelepítése a csehországi természetvédelem egyik legjelentősebb vállalkozása" – mondta Dostál.

A vadlovakat egy hónapig egy kéthektáros zárt területen fogják tartani, s miután akklimatizálódtak, kiengedik őket egy negyvenhektáros legelős területre. "Azzal számolunk, hogy az első hónapokban a kis ménben kialakulnak a szociális kapcsolatok. Miután megszületnek és megerősödnek a csikók, kancát is kap a mén" – közölte Dostál hollandiai tapasztalatokra hivatkozva. "Hollandiában ez a módszer bevált, reméljük, hogy nálunk is működni fog" – jegyezte meg.

A cseh tudományos akadémiával és egyetemi intézetekkel közösen megvalósuló projekt költségei több mint kétmillió koronára rúgnak. Az összeg egy részét uniós alapokból biztosították, míg a másik részt a közép-csehországi régió, Milovice városa és támogatók adták össze.

2015.01.28. Forrás: MTI
Fotó: Ceska-krajina.cz és Pinterest.com

Hozzászólások