Alapfokú lovas oktatás módszertani kézikönyv könyvajánló

Az Alapfokú lovas oktatás módszertani kézikönyv egy hiánypótló mű, amely nagy segítség lehet minden lovas oktatónak, a lovas csemetéknek, és a szülőknek egyaránt. A könyv írója, Csizik Éva egészen az alapoktól kezdve, rendkívül aprólékosan vezeti végig a lovaglás elsajátításához szükséges feladatokon az olvasót. A könyvben képekkel, és saját készítésű ábrákkal, rajzokkal jól szemlélteti a feladatokat, illetve a tanulási folyamat során leggyakrabban felmerülő hibák javítási lehetőségeit.

Csizik Éva biológia-testnevelés szakos tanár, úszó-lovas-és atlétika edző. Pedagógiai ismerete, és több éves edzői, valamint sportolói tapasztalata is jól megmutatkozik a műben. Kiemelkedően tudja átadni tudását. A könyv megírásához a motivációját az adta, hogy testnevelő pedagógusként hiányérzete támadt a lovas oktatás irodalmában, a könyvet végigolvasva pedig számomra is bebizonyosodott, hogy valóban egy hiánypótló művet tarthatok a kezemben.

A könyvben bemutatott módszertani sort követve olyan biztos alap lovas tudást szerezhetnek lovasaink, amely bármely szakágban történő versenyzéshez kiváló alapokat nyújt. Nagy hangsúlyt fektet művében az egyensúly elsajátítására, hiszen bármilyen szakágról, lovaglási stílusról legyen is szó, mindegyiknek a legfontosabb alappillére a megfelelő egyensúly kialakulása.

„ló és az ember súlypontja minél közelebb van egymáshoz, annál jobban tudnak összhangban együttműködi” – idézet a könyvből.

Mindezek mellett külön kiemelném a képekkel illusztrált házi feladatokat, amelyek segítséget nyújtanak minden kezdő lovas számára a lovaglásnál használt izomzat megerősítésére, vagy egy-egy mozdulatsor begyakorlására. A szerző által betekintést nyerünk továbbá a ló pszichológiájának alpjaiba is, aminek megismerése elengedhetetlen a lóval való harmonikus kapcsolat, munka elérése érdekében.

A könyv magas színvonalát jól fémjelzi, hogy Zupán Péter (többszörös díjugrató csapatbajnok, lovasedző, nagydíj-győztes, szakíró, a Testnevelési Egyetem Lovas csoport szakmai vezetője és tanára) lektorálásával és Dallos Gyula (huszonötszörös magyar bajnok, 11 világkupa forduló győztes, 6 esetben a világkupa döntős, EB egyéni 3. és 7. helyezett, VB egyéni 7. helyezett díjlovasunk) ajánlásával kerül az olvasók kezébe.

Bátran ajánljuk tehát minden fejlődni vágyó lovas, és lovasoktató részére Csizik Éva hiánypótló művét, amelynek szakmai színvonalát mi sem bizonyítja jobban, mint a könyvben megtalálható, legkiemelkedőbb lovas szaktekintélyek szakirodalmaiból vett idézetek, amelyek a részletezett témákat támasztják alá.

Végezetül pedig Dallos Gyula ajánlásával zárnám soraimat.

„A szerző fogalomalkotása, szóhasználata a társtudományokban való jártassága egyrészt bizonyítja magas szintű általános sporttudományi műveltségét, másrészt alapos testnevelő tanári tapasztalatát. A könyv írója az ismeretek átadásában figyel arra, hogy a közlés a gyermekek szellemi szintjének és életkori sajátosságainak megfelelő szóhasználattal történjen. A könyv szakmai irányvonala világos, érthető, az ismeretek átadása egymásra épülő és törekszik az egységes nyelvhasználatra.

Hiszem és vallom, hogy minden tudományos alapokra épített, a lovas képzést segítő könyvnek üzenet értéke van.

A könyvet – emberi, erkölcsi és szakmai szempontból – ajánlom minden tanulni vágyó gyermek és az őket nevelő lovas edző számára.” – Dallos Gyula

2021.02.22. Thirring Lilla, Lovasok.hu

Hozzászólások