keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

Kíváncsi vagy, mit gondol a lovad? Az arcára van írva!
A lovaknak hasonló arckifejezései vannak, mint az embereknek. Az ok az anatómiai hasonlóság.

A lovak rendkívül látásorientált állatok, a szemük jobb, mint a házimacskáké vagy a kutyáké. És bár a lovak egymás közti kommunikációjában rendkívül fontos szerepük van az arckifejezéseknek, de ezeket eddig senki nem tanulmányozta átfogóan. A lovak mimikáját ugyanis korábban csak bizonyos speciális összefüggésekben vizsgálták, például hogy hogyan jelzik a fájdalmat. 

A Sussexi Egyetem kutatói viszont ezúttal az összes lehetséges arckifejezést vizsgálták. Először a lovak mimikáját tanulmányozták, majd azonosították az ezeket előállító arcizom-mozgásokat. A lovaknál pontosan 17 különálló mozgásegységet azonosítottak, ezekből tevődnek össze az arckifejezések. Az embereknél a kutatók által használt rendszer 27 mozgásegységet azonosított, a csimpánznál pedig 13-at.

A kutatás során az is kiderült, hogy a lovak több arckifejezése hasonló az emberekéhez, hiszen ugyanazokat az arcizmokat és ugyanúgy használják, mint mi. A kutatás vezetői szerint ez eddig nem ismert evolúciós párhuzamokra is ráirányíthatja a figyelmet.

2015.08.06. Forrás: 444.hu, EurekAlert! Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés