keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Nokota
Nokota

A Nokota fajta hagyományosan az Észak-Dakota állam (Amerikai Egyesült Államok) délnyugati részén él, a 19. században tűnt fel először. A fajtát indiánok lovai, és farmokról elmenekült lovak leszármazottjainak tartják.

Egy Nemzeti Park létesítésekkor ezen a területen elvették a Nokota fajta természetes környezetét, és ezalatt számos Nokota lovat "befogtak". A Nemzeti Park kezdeti célja az volt, hogy kipusztítsa ezt a fajtát habár egy kissebb ménes szemléltető célból most már "hivatalosan" is jelen lehet a parkban.

Ezeknek a lovaknak nem csak a weszternesek számára jelent történelmi értéket, hanem a kiemelkedő kultúrális és történelmi értékkel bírnak egyes indián törzsek számára is. Sokan ösztönözték az Észak Dakota-i állam vezetését, hogy jelölje a Nokota fajtát mint "becsületbeli állami fajta"és ezt el is érték 1993-ban. A Nemzeti Parknak ettől kezdve a fajtát történelmi értékként kellett kezelnie.

Fordította: Tyr

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés