keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Német lovagló-póni - German riding pony
Német lovagló-póni - German riding pony

TÖRTÉNETE
A Német lovagló-póni kialakulása majdnem 40 éve kezdődött. A szisztematikus válogatásnak köszönhetően egy olyan póni alakult ki, mely atlétikus, elegáns, jó természetű és intelligens.1965-ben a Német pónik tenyésztő szövetsége mondta, hogy egy olyan nagy pónit kell kitenyészteni, mely alkalmas a hazai és nemzetközi versenyzésre gyerekeknek. A cél, hogy megőrizze a póni karaktert, típust és szolgálatkészséget, együtt a lovak versenyatlétaságával. A tenyésztők úgy gondolták, hogy erre a következő keresztezés lenne kiváló: Telivér és Arab mének keresztezése Fjorddal és Haflingi pónival.

Ennek a keresztezésnek az eredménye egy sport-póni lett, de nem lett nagy siker.

Néhány német tenyésztő brit pónifajtákat importált be, elsősorban Welsh pónit, amelyet még továbbkeresztezett helyi lovakkal és arab, anglo-arab, telivér és néhány melegvérű hatással ötvözve és kialakult 1975-től a Német lovagló-póni típus. Ez az első lovagló-póni típus, mely felmutatja a nagyszerű képességüket a helyi, nemzeti és nemzetközi versenyeken. Különböző jelentős és domináló mének mutatkoztak, melyeket használtak újabb fajtacél kialakítására. Nemsokára ezeken a méneken és a magas képességű kancákon megkezdték a tesztelést és a tenyésztés bevált.

AZ EL NEM ZENGETT KEZDETEK
A tenyésztés kicsit hosszú volt. Sok éven át figyelmesen keresték azokat a kancákat melyek következetesen közreműködnének a Német lovagló-póni kialakításában. Ugyan éves statisztikák nincsenek róluk, féltő és nagy gondoskodással bánnak velük. Például egy ma már 25 éves kanca sok olyan lónak adott életet, melyek megnyerték a Bundeschampionats-ot (valamilyen verseny ha minden igaz). Más kitűnés szintén és szintén a felső tenyészmének pedigree-jében van. Jo Hinnemann-nak volt egy kancája, mely következetesen kiváló teljesítményű, performás ivadékokat hozott a világra kitűnő

természettel: "ő egy westfáliai és welsh póni volt, de megfelelően a háttérben Arab és Haflingi keresztezés is volt.

Egy másik tenyésztőnek volt egy 25 éves kancája, most nyugalmazott, amely számos okleveles "fiú" és néhány tenyészkanca lánynak adott életet, akik szintén minőségiek. Ilyen kancák hordják az eredeti eredményes vért, melyet a Német lovagló-póni kialakításában használnak.

FAJTASTANDARD
A Német lovagló-póni magassága lehetőleg 138 cm és 148 cm között, vagy körülbelül 13.2-14.2 marok között van. Atlétikus és minőségi lovagló lovak, melyek a póni típust mutatják fel. Ez pedig a kicsi fej, nagy és élénk szemek, kicsi fülek, tiszta "nyakszíj", hosszú és jól illesztett nyak, kifejezett mar és hosszú far. Mozgása korrekt, ütemes, terjedelmes és rugalmas, "különböző impulzussal" a hátsórésztől. A póni jelleme szerény és szelíd, szolgálatkészséget mutat a rendezvényeken és show-kon, bátor és kiegyensúlyozott temperamentumú.

Fordította: Jenna2

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 


Német lovagló-póni - German riding pony

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés